Flan patissier /francouzky koláč/

Flan patissier /francouzky koláč/. Autor: Jasmina Ben

Přidal:Jasmina Ben, 28.3.2016
Kategorie: Moučníky
Flan patissier /francouzky koláč/

Suroviny

Těsto:
120 gmásla
70 gcukru
1 ksvanilkový cukr
20 gmletých mandlí
špetkasoli
1 ksvejce
220 ghladké mouky
Krém:
1/2 lmléka
120 gcukru
25 gmouky hladké
25 gsolamylu
1 luskvanilka
2 ksvejce
50 gmásla

Postup přípravy

  1. První si udelám těsto. Máslo, cukr a vejce vyšlehat najemno. Smíchat dohromady mouku, mandle a sůl a přidávat postupne k vyšlehané hmotě a vytvořit těsto /je hodne jemné/. Těsto dám do mikroténu a nejméne na 30 minut dam do lednice nebo muže i do mrazáku .
  2. Vyndám těsto z chladu a připravím si formu na koláč, vymaýu máslem a vyválim z těsta placku, kterou vložím do formy a rukama přizpůsobim formě, aby bylo těsto i na okraji. Těsto propíchám vidličkou a celé i s formou dám opět do lednice či mrazáku. Má být prý hodně studené až se na nej bude dávat náplň.
  3. Kdyý se těsto chladí, tak si uvaříme krém. Dám si do kastrólu mléko + máslo + polovinu cukru + vanilkový lusk /lusk rozkrojíme a nožem seškrabneme vnitřek lusku a vše dáme do mléka a povaříme .
  4. Mezi tím si dáme do misy vejce a druhou polovinu cukru a vyšleháme. Přidáme mouku a solamyl vše dobře vyšleháme metlickou. Když je mléko horké, tak si odebereme asi 2 naběračky a přidáme do misy kde vše hezky spojíme. Vyndám si z mléka vanilkový lusk. Vleju směs z mísy do mléka a mícham. Jak se začne vařit tak 3 minuty.
  5. Po uvaření náplne jen vyliji do formy s těstem a rozetřu rychle do hladka - čím víc to stydne tím hůř se to zahlazuje. Pečeme na 180°C 30 minut. Na vrchu by měla být světle hnedá vrstva. Koláč necháme vychladnout a pak krájíme .