Francouzská křupavá bageta

Hrnkový recept na dokonalou francouzskou křupavou bagetu.

Přidal:admin, 10.4.2016
Kategorie: Pečivo
Francouzská křupavá bageta

Suroviny

1 hrnek = 250 ml
2,5 hrnkuhladká mouka
1 lžičkasůl
8 gsušené droždí
1/2 lžícekr. cukr
1 hrnekteplá voda
Na potření:
1 ksbílek
1 lžičkavoda

Postup přípravy

  1. Ve velké misce smícháme 1 hrnek hladké mouky, sůl, sušené droždí a cukr. Přidáme teplou vodu a pomocí mixéru (použijeme hnětací háky, ne metličky na šlehání) zpracujeme jednotnou hmotu. Přidáme zbylé množství hladké mouky a zpracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny misky.
  2. Připravíme si druhou misku, kterou vymažeme olejem a přendáme do ní těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout cca 1,5 hodiny.
  3. Na pomoučeném vále rozválíme těsto na velký obdélník, cca o velikosti 30 x 38 cm a celý obdélník srolujeme ze širší strany.
  4. Připravíme plech, který vyložíme pečícím papírem. Přeložíme bagetu a povrch jemně nadřízneme ostrým nožem. Potřeme rozšlehaným bílkem, do kterého jsme přidali lžičku vody a přikryjeme utěrkou. Necháme ještě kynout na teplém místě 45 minut a pak dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 190 stupňů cca 30 - 40 minut.
  5. Horkou bagetu zabalíme do vlhčené utěrky, aby změkla a necháme zcela vychladnout.

Zdroj: Coolinarika