Francouzský hruškový koláč

Francouzský hruškový koláč s krémem ze zakysané smetany. Je lahodný a velmi chutný, takže vřele doporučuji. Autor: Lacusin

Přidal:Lacusin, 22.2.2016
Kategorie: Moučníky
Francouzský hruškový koláč

Suroviny

Těsto:
200 ghladké mouky
1 lžícemoučkového cukru
120 gmásla
1 ksbílek
špetkasoli
Náplň:
4-5 kshrušek
120 mlzakysané smetany
3 ksžloutky
150 gkrupicového cukru
30 ghladké mouky
1 lžícerumu
Drobenka:
60 gmásla
60 ghrubé mouky
60 gkrupicového cukru
špetkaskořice

Postup přípravy

  1. Z mouky, 2-3 lžic studené vody, soli, cukru a másla připravte hladké těsto, zabalte ho do folie a dejte na půl hodiny do ledničky.
  2. Z odpočinutého těsta vyválejte kulatý plát a vyložte jím koláčovou formu. Předpečte 10 minut při 200 °C.
  3. Po předpečení potřete bílkem. Plátky hrušek poskládejte vějířovitě od vnějšího okraje do středu.
  4. Smíchejte zakysanou smetanu, žloutky, cukr, mouku a rum a nalijte na hrušky. Vraťte do trouby a pečte asi 30 minut, dokud krémová směs nezačne tuhnout.
  5. Na zapečený koláč nasypte drobenku a pečte ještě dalších 15 minut, aby se zbarvil dozlatova.