Francouzský krémeš

Na první pohled se zdá, že tento zákusek je velmi náročný na přípravu. No opak je pravdou! Jednoduchý a určitě stojí za to, vyzkoušet ho!

Přidal:admin, 13.4.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Francouzský krémeš

Suroviny

Těsto:
1 bal.listové těsto
Vanilkový krém:
1 lmléko
8 ksvejce
300 gkr. cukr
100 ghladká mouka
1 luskvanilka
25 gželatina
Šlehačkové vrstva:
400 mlsmetana ke šlehání
2 lžícemoučkový cukr
2 bal.Smetafix
Vrch:
1/2 lžičkyinstantní káva
5 lžicmléko
200 gkr. cukr
70 gmáslo

Postup přípravy

  1. Připravíme si plech na pečení o velikosti 36 x 24 cm.
  2. Listové těsto rozdělíme na polovinu a rozválíme ho do požadované velikosti. Obě těsta upečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů do zlata. Nezapomeneme těsto popíchat vidličkou, aby se nám nenafúklo. 
  3. Nejdříve si připravíme polevu na vrch: Ke kávě přidáme teplé mléko a mícháním kávu rozpustíme. Dáme do hrnce, přidáme cukr a na mírném ohni za stálého míchání krátce povaříme - cca 8-10 minut - připravíme karamel. Odstraníme z tepla, vmícháme máslo a rychlými pohyby vařečkou máslo rozpustíme a hmotu důkladně vymícháme. Chvíli počkáme, dokud nedostaneme krémový karamel a navrstvíme na jeden upečený plát těsta, který následně nakrájíme na kostičky.
  4. Žloutka a bílka oddělíme. Žloutka utřeme s cukrem (150 g), přidáme mouku, vnitřek vanilky a přilijeme 200 ml mléka. Důkladně utřeme, abychom neměli hrudky. 700 ml mléka dáme ohřát na oheň, přidáme utřenou žloutkovou hmotu a uvaříme hustý pudink. Ve zbylém mléce - 100 ml si připravíme želatinu podle návodu na obalu. Připravenou želatinu přidáme do vyšlehaného sněhu z vaječných bílků a 150 g cukru. Takto připravené vaječné bílky vmícháme ho horké husté žloutkové hmoty a spojíme.
  5. Ještě teplý krém navrstvíme na upečený plát listového těsta a pěkně uhladíme. Necháme pořádně vychladnout.
  6. Smetanu ke šlehání utřeme s cukrem a ztužovačem do krémové šlehačky, kterou navrstvíme na krém. Pěkně uhladíme a položíme druhý plát těsta, který jsme na začátku polili polevou. Necháme ztuhnout, nakrájíme na úhledné řezy a podáváme. Dobrou chuť!

Zdroj: Citromhab