Hovězí krk na česneku a dušená kapusta

Máte rádi kapustu? K dušené kapustě se určitě hodí hovězí maso, já vařím krk, ale klidně můžete použít i jinou část. K tomu vařený brambor a chutný oběd je na světě. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:rebeka, 28.8.2016
Kategorie: Hlavní jídla
Hovězí krk na česneku a dušená kapusta

Suroviny

Na maso:
500 ghovězího krku
5 stroužkůčesneku
50 gšabatecké nebo jiné dobré slaniny
1 kscibule
2 lžíceoleje
dle chutičerstvě drcený pepř, sůl
1 lžícesádla
Na kapustu:
1 ksmenší hlávka kapusty
4 stroužkyčesneku
dle chutisůl, pepř
Jíška:
30 gšpeku
2 lžícehladké mouky

Postup přípravy

  1. Maso nakrájíme na větší kostky (3 x 3 cm), opepříme, přidáme prolisovaný česnek, olej a řádně promícháme. Necháme v uzavřené nádobě přes noc v lednici.
  2. Slaninu nakrájíme na kostičky, necháme dozlatova vyškvařit, přidáme sádlo,na kostičky nakrájenou cibuli a smažíme dozatova.
  3. Pak přidáme maso a zprudka ho ze všech stran orestujeme. Osolíme, podlejeme vodou a dusíme doměkka. Můžeme připravit i tlakovém hrnci, zkrátíme si tím čas přípravy.
  4. Kapustu zbavíme horních listů, rozpůlíme, vyřízneme středový košťál i hrubé košťály. Pokrájíme na středně silné nudličky. Zalejeme cca 200 ml vody, osolíme a vaříme 10 minut. Poté scedíme, ale vodu z kapusty ponecháme.
  5. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a vyškvaříme. Přidáme mouku a vymícháme jíšku dorůžova. Tuto přidáme k povařené kapustě, přilejeme vodu (z kapusty) dle potřeby, přidáme prolisovaný česnek, pepř, event. dosolíme. necháme na mírném plameni ještě 10 min. provařit.
  6. Podáváme s vařeným bramborem.

Autor: Naďa I. (Rebeka)