Hovězí krk na pivu a zeleninová směs

Fantastické hlavní jídlo, které u nás doma milují hlavně chlapi. Ne že bych si já nepochutila nebo jiné ženy u nás doma, ale toto vařím hlavně pro mužské pokolení. Dokonce i ta zelenina jim chutná. Nezapomeňte do zeleninové směsi přidat slaninu, abyste jejich chutě aspoň trochu oklamali a snědli i tuto přílohu. K tomu jako příloha klasická bramborová kaše nebo jako dnes jsem k tomu podávala ňoky. Určitě vyzkoušejte, můžete přidat i chilli. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:rebeka, 30.3.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Hovězí krk na pivu a zeleninová směs

Suroviny

Na maso:
600 ghovězího krku
1 lžícesádla
1 ksvelká cibule
3 stroužkyčesneku
2 lžičkyrajského protlaku
2 lžičkysladké mleté papriky
500 mltmavého piva (Kozel)
1 lžičkacukru
dle chutisůl, pepř
Na zahuštění:
1 lžíceHrašky a trochu vody
Na zeleninovou směs:
50 gšabatecké nebo jiné slaniny
1 ksmenší cibuli
2 ksšpekáčky
1 ksčervenou papriku
3 ksmalá keříčková rajčata
dle chutisůl
trochusádla

Postup přípravy

  1. Maso pokrájíme na kostky, osolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme olej a cibuli pokrájenou na kostičky osmahneme do tmava. Přidáme maso a restujeme ze všech stran 10 minut.
  2. Přidáme papriku, protlak, prolisovaný česnek, cukr a pořádně promícháme. Zalejeme polovinou piva a dusíme doměkka. Zbytek piva přiléváme během dušení.
  3. V pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme ji vyškvařit. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Špekáčky nakrájíme na půlkolečka a přidáme do pánve. Opékáme 10 minut.
  4. Pak přidáme na proužky nakrájenou papriku a restujeme 5 minut. Nakonec přidáme rajčata, překrájená na čtvrtiny a ještě dalších 10 minut restujeme. Podle chuti můžeme přidat špetku soli. Tuto směs pak přidáme k měkkému masu.
  5. Nakonec zahustíme hraškou, kterou rozmícháme v trošce vody. Necháme krátce provařit a můžeme podávat.

Můj blog: Vaření s Tomem