Hovězí závitek s hráškovou rýži

Super nápad na nedělní oběd. Vyzkoušejte si připravit hovězí závitek a jako přílohu můžete zvolit rýži s hráškem.

Přidal:rebeka, 16.10.2015
Kategorie: Hlavní jídla
Hovězí závitek s hráškovou rýži

Suroviny

Budeme potřebovat:
400 gplátek hověího zadního (plec, kýta...)
1 ksšpekáček
2 ksvejce
80 ganglické nebo Váhalovy slaniny
2 kskyselé okurky
50 guzeného špeku
sůl, pepř
1 lžícehladké mouky
2 lžícesádla
2 kscibule
vývar nebo voda na podlévání
1 lžíceplnotučné hořčice
1 lžícemásla

Postup přípravy

  1. Maso naklepeme natenko, z obou stran osolíme, opepříme. Z jedné strany potřeme lžící hořčice, poklademe pátky slaniny, přidáme natvrdo uvařená a na poloviny překrájená vejce, špekové hranolky, okurky a špekáček podélně rozkrájený na čtvrtiny.
  2. Maso pevně zabalíme, svážeme potravinářskou nití, případně zajistíme na koncích párátky, oválíme ze všech stran v hladké mouce.
  3. Na rozpáleném sádle zprudka orestujeme ze všech stran a odložíme. Do výpeku dáme na kostičky pokrájenou cibuli a osmahneme dohněda. Přidáme hořčici a zamícháme. Vrátíme zpět závitek, podlejeme vývarem nebo vodou do 2/3 masa a dusíme doměkka. Závitek vyjmeme, zbavíme nití a párátek a nakrájíme na plátky.
  4. Šťavu podle potřeby dochutíme solí a pes jemné sítko přecedíme. Chceme-li šťávy víc, přidáme trochu zátřepky a necháme provařit. Nakonec do horké šťávy přidáme máslo a stáhneme z plamene. Podáváme s rýží nebo knedlíkem.

Autor: Naďa I. (Rebeka)