Hříšné dobrý jablečný koláček

Už dlouho jsem nedělala nic z domácích jablíček, a protože je nyní jablečná sezóna hned jsem to musela napravit. Objevila jsem nebo lépe řečeno vzpomněla jsem si na starý recept, který dělávala ještě moje maminka. Hned jsem se pustila do přípravy a výsledek stál opravdu zato. Nechápu, jak jsem mohla zapomenout na tento recept. Je opravdu velmi chutný a ten název je trefný. Autor: Milka

Přidal:Emília Raganová, 13.9.2017
Kategorie: Moučníky
Hříšné dobrý jablečný koláček

Suroviny

Těsto:
360 gpolohrubá mouka
100 gmoučkový cukr
180 gmásla
špetkasoli
1 ksvajíčko
2 PLsmetana
1/2 lžičkyprášek do pečiva
Náplň:
350 mlmléko
2 PLMaizena (škrob)
1 ksvanilkový cukr
150 gmoučkový cukr
1 ksvajíčko
4 ksjablka

Postup přípravy

  1. Ze surovin na těsto vypracuji větší kuličku, kterou rozdělím na 2 části v poměre 1:2. Větší část rozválíme a dáme do dortové formy i na boky, vložíme do chladničky, dokud připravíme nádivku.
    Menší část těsta necháme na mřížku.
  2. Z mléka, maizeny, vanilky, cukru a vajíčka uvaříme pudink, když začne vřít odstavíme.
  3. Jablíčka oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme je na připravené těsto. Na jablka vylejeme pudink. Z 1/3 těsta na vrch uděláme mřížku.
  4. Peču na 180 stupňů cca 45 min.
  5. Po upečení vrch posypu moučkovým cukrem.