NejRecept.cz Dezerty Moučníky Italský smetanový koláč
Italský smetanový koláč
Recept Italský smetanový koláč
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   6.11.2015

Italský smetanový koláč

Máte rádi krémové zákusky? Na tomto si určitě pochutnáte. Hodně nádivky, tenké těsto a vrch posypaný moučkovým cukrem.

Suroviny

Těsto:

250 g
máslo
250 g
hladká mouka
100 ml
mléko
50 g
moučkový cukr
1 lžička
vanilková esence
několik kapek octa

Krém 1:

2 l
plnotučné mléko
12 ks
žloutku
200 g
kukuřičný škrob
350 g
kr. cukr
3 bal.
vanilkový cukr
rum podle chuti (nemusí být)

Krém 2:

800 ml
smetana ke šlehání
2 bal.
vanilkový pudink
Postup receptu
Vytisknout
  1. Máslo utřeme s moučkovým cukrem, vanilkou a octem do pěny. Přidáme prosátou mouku a mléko. Vše spolu spojíme, těsto zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na několik hodin.
  2. Odleželé těsto vyndáme z ledničky a na pomoučené pracovní desce rozválíme na 4 tenké pláty. Upečeme je v předem vyhřáté troubě při teplotě 195 stupňů. Pečení trvá krátce, proto těsto sledujeme a když získá zlatou barvu z trouby ho vyjmeme.
  3. Krém 1:
    V mléce rozšleháme žloutky, škrob, kr. a vanilkový cukr a uvaříme hustší pudink, který odstavíme (můžeme přidat i rum, ale nemusíme) a necháme mírně vychladnout při pokojové teplotě.
  4. Krém 2:
    Smetanu ohřejeme, přidáme pudinkové prášky a důkladně promícháme, abychom neměli žádné hrudky. Dáme na mírný oheň a za stálého míchání vaříme 2-3 minuty. Pudink odstavíme a přidáme ke krému 1. V původním receptu se uvádí, že do celého krému máte přidat i 3 bal. práškové želatiny. Já osobně želatinu nepreferuji a mám raději krémovější, čili měkké řezy jako krémy, které drží pohromadě, ale pokud chcete, aby vše drželo hezky pohromadě, přidejte i želatinu. Promícháme a můžeme vrstvit.
  5. Na jeden plát těsta navrstvíme jednu třetinu krému, položíme druhý plát těsta, navrstvíme druhou třetinu krému, položíme třetí plát těsta a znovu navrstvíme krém. Na vrch položíme čtvrtý plát těsta a jemně ho zatlačíme, abychom vytlačili vzduch. Odložíme do chladničky ztuhnout a před podáváním vrch ozdobíme moučkovým cukrem.

Zdroj: Coolinarika

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář