Jablečné šátečky z kynutého těsta

Z této dávky vyšlo pečiva požehnaně, ale nevadí. Zůstalo už jen 5 kousků, takže měli úspěch. Na náplň jsem použila mé sterilizované strouhaná jablka, ale klidně můžete použít i čerstvé, které na mírném ohni spolu s cukrem podle vlastní chuti orestujeme v hrnci do poloměkka. Tyto šátečky jsem už zkoušela i s listovým těstem, byly také dobré, ale z kynutého těsta jsou podle mě lepší. Autor: Milka

Přidal:Emília Raganová, 13.9.2017
Kategorie: Moučníky, Pečivo
Jablečné šátečky z kynutého těsta

Suroviny

Těsto:
1 kgpolohrubé mouky
7 PLkrystalového cukru
špetkasoli
6 dkgdroždí
6 dlmléka
2 dlolej
2 ksvajíčka
Náplň:
1 lsterilizovaných strouhaných jablek
podle chutimoučkový cukr
podle chutiskořicový cukr
1 bal.pudink vanilkový

Postup přípravy

  1. Připravíme si kvásek z 2 dl mléka, 1 lžičky cukru a droždí. Necháme ho vykynout.
  2. Ostatní suroviny smícháme, přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme těsto. Necháme ho 60 minut kynout.
  3. Potom ho rozdělíme na 10 bochánků. Každý vyválíme do kruhu o průměru 26 cm a rozřízneme na 6 trojúhelníků. Každý trojúhelník nařízneme podle obrázku, dáme na něj jednu lžičku náplně a přehneme pravou stranu, pak levou a zahneme konec pod šátek.
  4. Ukládáme na plech s papírem a necháme 20 minut kynout. Potom potřeme rozšlehaným vajíčkem, do kterého jsme přidali 1 PL mléka.
  5. Pečeme 13 minut při 170 ° C ... třeba sledovat - podle vlastní trouby.
  6. Ještě teplé potřeme máslem nebo olejem a posypeme cukrem.