Jablečný koláč přelitý smetanovou omáčkou

Chutný jablečný koláček. Na vrch poleva ze smetany a cukru.

Přidal:admin, 19.8.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Jablečný koláč přelitý smetanovou omáčkou

Suroviny

Těsto:
150 ghladká mouka
1/2 bal.prášek do pečiva
50 gmoučkový cukr
100 gPalmarin/máslo
1 ksžloutek
špetkasůl
Nádivka:
750 gjablka
1 kscitron
40 glískové oříšky
rozinky
rum
Dále budeme potřebovat:
1 ksvejce
40 gkr. cukr
250 mlsmetana ke šlehání

Postup přípravy

  1. Připravíme si plech na pečení, který vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
  2. Ze surovin na těsto zpracujeme kuličku, kterou odložíme na půl hodinu do ledničky. Z odleželého těsta vyválíme tenčí plát, který umístíme na plech. Pokryjeme i kraje plechu.
  3. Jablka očistíme, nakrájíme na plátky a umístíme je do hrnce. Zalijeme vodou a vaříme do měkka. Uvařené scedíme a polijeme rumem, citronovou šťávou, přidáme předem namočené rozinky, nasekané oříšky a promícháme.
  4. Jablečnou hmotu navrstvíme na těsto a pečeme cca 20 minut.
  5. Smetanu smícháme s cukrem, žloutkem a nakonec jemně vařečkou vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Po 20 minutách polijeme celý povrch koláče a pečeme dalších 20 minut.

Zdroj: Coolinarika