Jablečný třípatrový mrežovník

Jelikož máme doma spoustu jablek, trebalo by je nějak spotřebovat. Jablkové koláče jsou velmi oblíbené, jsou sladké a zároveň kyselé a oproti jiným zákuskem nepotřebujeme máslo. Už staré mamky používali na tento mrežovník ztužený tuk. Máslo je pro mě do tohoto koláče nevhodné, protože ho velmi cítím po upečení, ale sto lidí, sto chutí, takže můžete i s máslem. Recept je na velký plech, pokud máte menší, snižte dávku na polovinu. Autor: Marta

Přidal:Marta Mlyn, 28.9.2017
Kategorie: Moučníky
Jablečný třípatrový mrežovník

Suroviny

Těsto:
600 gpolohrubá mouka
300 gztužený tuk
200 gmoučkový cukr
2 ksvajíčka
1 ksprášek do pečiva
Náplň:
2 kgjablíčka
150 gkr. cukr
2 bal.skořicový cukr

Postup přípravy

  1. Z mouky, ztuženého tuku, moučkového cukru, vajec a z prášku do pečiva vypracujeme hladké těsto a necháme ho asi 30 min. odstát.
  2. Jablka oloupeme, nastrouháme, přidáme cukr a skořicový cukr.
  3. Těsto rozdělíme na 3 části (jedna může být menší).
  4. Hlubší plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
  5. Na pomoučeném vále rozválíme těsto a pomocí válečku dáme na plech. Těsto posypeme strouhankou a dáme polovinu jablíček. Rozválíme druhé těsto a dáme na jablíčka. Zase těsto posypeme strouhankou a dáme ostatní jablíčka. Z třetího těsta uděláme mřížku a dáme péct.
  6. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 40 minut. Po upečení vrch můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.