Jablečný závin z listového těsta s piškoty

Fantastický jablečný závin, který je plný jablek. Nerolujeme, ale pěkně proplétáme. Autor: Janaha

Přidal:Janaha, 27.4.2016
Kategorie: Moučníky
Jablečný závin z listového těsta s piškoty

Suroviny

400-500 glistové těsto
1 kgočištěné jablka nakrájené na tenké plátky
1 bal.kulaté dětské piškoty
špetkaskořice
podle chuticukr
1,5 bal. vanilkového pudinku nebo 55 g kukuřičného škrobu
vejce na potření

Postup přípravy

  1. Jablka očistíme a nakrájíme na tenké plátky, poprášíme pudinkem a skořicí a promíchám, aby se jablka rovnoměrně obalily pudinkem.
  2. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na velikost plechu (u mě je to 40x30cm), válečkem přenesu na plech, vyložený pečícím papírem.
    Do středu naskládáme dva nebo tři řady piškotů, na ně naložím nakrájená jablka, rukama utlačím, znovu naskládám dvě řady piškotů a zakryji jablky. Celý kopeček dobře rukama přitlačím, aby se mi to pak při krájení nerozpadávalo. Těsto po stranách nakrájím rádýlkem na šikmé pásy a proložíme křížem přes celý kopeček jablek.
  3. Namažu rozšlehaným vejcem a upeču trochu víc, aby se dobře závin propekl i zevnitř (já jsem pekla na 200 ° asi 30 min.) Řiďte se raději svou troubou. Krájím až když úplně vychladne, nejlépe až o několik hodin, aby těsto i piškoty trochu nasáli vlhkost z jablek.
  4. Jablečnou náplň sladím jen velmi málo, aby jablka nepustili zbytečně mnoho šťávy, raději pocukrujeme vrch koláče. Důležité je jablečnou náplň rukama dobře utlačit, aby se vám to při krájení nerozpadávalo. Pokud by se vám zdálo těsto po obvodu závinu hrubé, můžete si jej rozdělit napůl a udělat dva menší záviny pouze s jednou vrstvou jablek a piškotů. Závin jsem už dělala mnohokrát i z mraženého listového těsta.

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne