NejRecept.cz Podle ovoce Jahody Jahodové řezy s vanilkovým krémem
Jahodové řezy s vanilkovým krémem
Recept Jahodové řezy s vanilkovým krémem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   22.6.2015

Jahodové řezy s vanilkovým krémem

Svěží, lahodné a krémové řezy s jahodami. Namísto jahod klidně můžete použít i jiné ovoce - meruňky, maliny, ...

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

3 ks
bílky
3 lžíce
kr. cukr
3 lžíce
polohrubá mouka

Krém:

1/2 l
mléko
3 ks
žloutky
2 ks
celé vejce
1 bal.
vanilkový cukr
2 lžíce
hladká mouka
3 lžíce
kr. cukr
2 ml
vanilkový extrakt
125 g
máslo

Jahodová vrstva:

1/2 kg
jahody
4 lžíce
moučkový cukr
200 ml
voda
2 bal.
dortové želé

Dekorace:

smetana ke šlehání
jahody
Postup receptu
Vytisknout
  1. Bílky vyšleháme do tuhé pěny, postupně přidáváme cukr a stále mixujeme. Na konci vařečkou přimícháme polohrubou mouku. Připravené těsto navrstvíme na plech o velikosti 20 x 30 cm, který jsme vymastili tukem a vysypali hrubou moukou. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 10 minut.
  2. Upečené těsto vyjmeme a necháme vychladnout.
  3. Jahody dáme do hrnce, přidáme cukr a necháme chvíli vařit. Želatinu si připravíme ve vodě a přilijeme ji k rozvařeným jahodám. Odstavíme a necháme mírně vychladnout. (Jahody můžeme i rozmixovat, nemusíme). Mírně vychladlou jahodovou hmotu navrstvíme na chladné těsto a necháme ztuhnout.
  4. Celé vajíčka, žloutky, kr. a vanilkový cukr dobře utřeme vidličkou, přilijeme 100 ml mléka a za stálého míchání spojíme. Za stálého míchání přidáváme i mouku a důkladně vymícháme hladkou hmotu, abychom neměli hrudky. 400 ml mléka dáme do hrnce a ohřejeme. Postupně přidáme rozmíchanou vajíčkovou hmotu s moukou a uvaříme hustý krém. Hustý krém odstavíme, vmícháme vanilkový extrakt a necháme mírně vychladnout. Do mírně vychladlé hmoty přidáme nakrájené máslo a mícháním ho rozpustíme.
  5. Krém necháme zcela vychladnout a navrstvíme ho na jahodovou vrstvu. Odložíme do lednice nejméně na 1 hodinu. Vrch ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a jahodou. Dobrou chuť!

Zdroj: Coolinarika

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář