Jahodové řezy s vanilkovým krémem

Krémové jahodové řezy s vanilkovým krémem, ozdobené strouhanou bílou čokoládou. Luxus na talířku. Mňamka!

Přidal:admin, 14.3.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Jahodové řezy s vanilkovým krémem

Suroviny

Těsto:
300 ghladká mouka
100 gmáslo
100 gmoučkový cukr
1 ksbílek
100 gzakysaná smetana
1 lžičkajedlá soda
Krém:
1 lmléko
6 ksžloutek
100 gkukuřičný škrob
175 gkr. cukr
2 bal.vanilkový cukr
400 mlsmetana ke šlehání
1 bal.vanilkový pudink
1,5 bal.želatina prášková
Jahodová nádivka:
300 gjahody
1 bal.vanilkový pudink
cukr podle chuti
voda
Dále budeme potřebovat:
bílá čokoláda na ozdobu

Postup přípravy

  1. Těsto: Máslo utřeme s cukrem, přidáme bílek a zakysanou smetanu. Postupně přidáváme prosátou mouku smíchanou se sodou a vymícháme hladké těsto. Zpracované těsto odložíme na půl hodinu do chladničky.
  2. Odleželé těsto rozdělíme na 4 stejné části. Každou část vyválíme na pomoučeném vále na tenký plát. Každý plát upečeme na otočené straně plechu, který předem potřeme máslem a posypeme moukou (nebo vyložíme papírem) při teplotě 180 stupňů. Pečeme cca 5-7 minut. Upečené pláty těsta naskládáme na sebe a zakryjeme je utěrkou.
  3. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a postupně přiléváme mléko (cca 200 ml). Přidáme kukuřičný škrob, pudinkový prášek a důkladně smícháme, abychom neměli hrudky. Zbylé mléko dáme ohřát na oheň. Když máme mléko teplé, přidáme žloutkovou směs a vaříme do zhoustnutí za stálého míchání. Hustý krém odstavíme a zakryjeme pokličkou - necháme zcela vychladnout. Smetanu ke šlehání vyšleháme do tuha spolu s vanilkovým cukrem. Vmícháme předem připravenou želatinu podle návodu a spojíme. Oba hmoty - šlehačkovou hmotu a vanilkovou hmotu spojíme a rozdělíme na 2 části.
  4. Jahodová náplň: Jahody umyjeme a mixérem rozmixujeme (nemusíme úplně, můžeme nechat malé kousky jahod). Pokud je nutné, doplníme vodu - abychom měli 300 ml jahodové hmoty, ochutíme cukrem, přidáme vanilkový pudink a uvaříme hustou hmotu.
  5. Na jeden plát upečeného těsta navrstvíme jednu polovinu jahodové nádivky, položíme druhý plát těsta, navrstvíme 1/2 vanilkového krému, znovu položíme plát těsta a navrstvíme druhou polovinu jahodové nádivky. Položíme poslední plát těsta a na vrch naneseme zbývající vanilkový krém. Jahodovou nádivku vrstvíme teplou, aby těsta změkly. Vrch ozdobíme strouhanou čokoládou a necháme ztuhnout. Nakrájíme úhledné řezy a podáváme. Dobrou chuť!

Zdroj: Coolinarika