Jahodové větrníky

Klasické karamelové větrníky jsou TOPKA! Krém můžete vyměnit za vyšlehanou šlehačku smíchanou s dření z domácích jahod a chutný dezert je na světě.

Přidal:admin, 4.6.2016
Kategorie: Moučníky
Jahodové větrníky

Suroviny

Těsto:
50 mlmléko
50 mlvoda
100 gmáslo
100 ghladká mouka
špetkasůl
3 ksvejce
Krém:
200 mlsmetana ke šlehání
400 gjahody
2 lžícemoučkový cukr

Postup přípravy

  1. Mléko, vodu, máslo a špetku soli dáme do menšího hrnce a přivedeme do varu. Odstraníme z tepla, přidáme mouku a rychle metličkou mícháme, aby nevznikla žádná hrudka. Mícháme, dokud se hmota nezačne odlepovat od stěny hrnce. Necháme mírně vychladnout a potom přidáváme jedno vajíčko po druhém a za každým důkladně vyšleháme do hladké hmoty.
  2. Těsto dáme do cukrářského sáčku a s ozdobnou špičkou vrstvíme na plech vyložený papírem na pečení větrníčky.
  3. Pečeme při teplotě 180 st. do zlatova. Větrníky krásné naběhnou, nafouknou se. Po upečení troubu vypneme, dvířka mírně pootevřeme a necháme větrníky v troubě. Pokud bychom větrníky hned vybrali, splaskly by. Když se trouba trochu ochladila, můžeme vybrat větrníky a zoubkovaným nožem je překrojíme na polovinu.
  4. Smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky. 250 g jahod rozmixujeme na dřeň a přidáme ji k šlehačce. Promícháme (můžete ochutit cukrem) a navrstvíme na spodní část. Poklademe zbylé jahody, které jsme nakrájeli na menší kousky a zakryjeme druhou částí větrníku. Vrch posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Citromhab