NejRecept.cz Dorty Slané dorty Jak na slaný dort - fotopostup a triky, se kterými připravit slaný dort nebude žádný problém.
Jak na slaný dort - fotopostup a triky, se kterými připravit slaný dort nebude žádný problém.
Recept Jak na slaný dort - fotopostup a triky, se kterými připravit slaný dort nebude žádný problém.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
michaela.r    ·   19.4.2023

Jak na slaný dort - fotopostup a triky, se kterými připravit slaný dort nebude žádný problém.

Fotopostup, se kterým vyrobíte slaný dort i vy. Máte již sladkého po krk a toužíte si pochutnat na slaném dortu? Z čeho se dá připravit chutný krém, jaké suroviny můžete do slaného dortu použít, jaké chleby jsou vhodné k přípravě korpusu a z čeho jiného lze korpus připravit? Přinášíme vám tipy na tradiční i netradiční suroviny, které budete na slaný dort potřebovat. Děkujeme za foto recept Veronice S.

30 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Klasický chlebový korpus

Základem každého dortu je korpus. Ten se pro slané dorty klasicky připravuje z chleba.

Plátky chleba se poskládají vedle sebe a vytvoří spodní vrstvu, na kterou se namaže v husté vrstvě pomazánka a na ni se opět položí vrstva chleba, a tak stále dokola.

Ovšem místo obyčejného toustového chleba můžete pro vytvoření základny použít také veku, klasický chléb či sáhnout po chlebech s dýňovými semínky, olivami či sušenými rajčaty. Vždy nezapomeňte odstranit kůrky.

Pečený zeleninový či luštěninový korpus

Chcete-li nad přípravou slaného dortu strávit více času, můžete si připravit pečený zeleninový či luštěninový korpus. Jak?

  1. Zeleninu, luštěniny nebo klidně kombinaci obojího si nejprve uvařte do změknutí, nechte vystydnout a potom pokračujte podobně jako při přípravě bramboráků.
  2. Přidejte vejce, mouku, sůl, pepř a další koření podle vlastní chuti a dejte zapéct do trouby.

Tradiční i netradiční krémy do slaných dortů

Ovšem korpusem příprava dortu rozhodně nekončí. Důležitý je totiž také lahodný krém, který je vláčný a chutný. Oblíbenou variantou slaných krémů jsou tradiční pomazánky:

  • česneková,
  • lososová,
  • sýrová,
  • šunková,
  • chlebíčková a další.

Použít lze ale také netradiční náplně, například:

  • avokádové guacamole,
  • brynzu s koprem a smetanou,
  • rajčatový či smetanový základ na pizzu
  • kaviár.

Zelenina, uzeniny a další ozdoby

Jakmile budete mít korpus i krém hotový, nastává ta nejtěžší část – nazdobení dortu. K tomu vám poslouží vše slané, co máte rádi – sýry, šunky, salámy i zelenina. Nechcete-li vytvořit tradiční slaný dort, využijte k ozdobení také popcorn, brambůrky, nachos, krekry, ořechy. Využít se dá samozřejmě také ovoce.

Takový sýrový dort s jahodami, hroznovým vínem a ořechy je skutečnou lahůdkou. Aby váš dort vypadal opravdu dokonale, dejte si na jeho nazdobení patřičně záležet.

Pochutnejte si na slaném dortu a při jeho přípravě využijte svou kreativitu a nápaditost na maximum. Využít se dá totiž skutečně cokoliv, co vám při přípravě přijde pod ruku a experimentování rozhodně není na škodu.

RECEPT:

  1. Toastový chléb poklademe vedle sebe podle toho, jak velký dort chcete. Chléb namažeme pomazánkami, například česnekovou nebo brynzovou a ukládáme šunku, salám nebo sýr podle chuti a vytváříme patra.
  2. Poslední patro dáme už jen na střed, abychom vytvořili na bocích prostor na dekoraci.
  3. Dekorujeme šunkou, salámem, okurkami atd. Žlutou a fialovou barvu dostanete například tak, že nabarvíte česnekovou pomazánku potravinářským barvivem.
  4. Hotový dort vypadá takto.

Děkujeme za recept Veronice S.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář