JAMAJKA řezy - fotopostup

S upečením tohoto koláče ohromíte každého. Luxusní banánové řezy pod názvem JAMAJKA. Trochu náročnější na přípravu, ale stojí za vyzkoušení.

Přidal:admin, 31.5.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
JAMAJKA řezy - fotopostup

Suroviny

Těsto:
6 ksvejce
špetkasůl
3/4 šálkupolohrubá mouka
3/4 šálkukr. cukr
2 lžícekakao
1 bal.čokoládový pudink
1 lžičkaprášek do pečiva
Želatina:
3 lžícecitronová šťáva
8 lžicstudená voda
podle chuticukr
4 lžícekyselý džem
8 ksbanán
1 kscitron
3 bal.žlutá želatina
Krém:
400 mlsmetana ke šlehání
2 lžícemoučkový cukr
50 gčokoládová rýže
1 lžíceprášková želatina (kopcovitá lžíce)
1/3 šálkuhorká voda
Dále budeme potřebovat:
3 lžícecitronová šťáva
8 lžicstudená voda
podle chuticukr
250 gmascarpone
150 gsmetana ke šlehání
1 lžícekr. cukr
čokoláda na ozdobu

Postup přípravy

  1. Bílky a žloutky si oddělíme. Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Postupně přidáváme cukr a za stálého mixování vyšleháme. Přidáme žloutky, krátce mixujeme na středně rychlých otáčkách a nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, pudinkovým práškem a kakaem.
  2. Takto připravené těsto navrstvíme na plech o velikosti 25 x 35 cm, který jsme vystlali papírem na pečení. Pečeme při teplotě 180 stupňů, dokud se kraje neoddělují od stěn plechu. Upečené těsto necháme vychladnout a rozkrojíme ho na polovinu.
  3. Jeden plát těsta polijeme připravenou polevou - studená voda + citronová šťáva + cukr podle chuti. Pak naneseme tenkou vrstvu kyselého džemu a naskládáme banány, které jsme si rozkrojili na polovinu. Polijeme je citrónovou šťávou, aby nezhnědly.
  4. Připravíme si žlutou želatinu podle návodu na obalu - v tomto případě jsme želatinu připravili následovně: želé jsme nasypali do většího hrnce, zalily ho litrem teplé vody a důkladně promíchaly. Želé necháme nabobtnat. Když vidíme, že želé tuhne, začneme ho nanášet na banány.
  5. Smetanu na šlehání spolu s cukrem vyšleháme do tuhé šlehačky, přidáme čokoládovou rýži a promícháme (pokud nemáme čokoládovou rýži, můžeme na hrubém struhadle nastrouhat hořkou čokoládu). Želatinu připravíme v horké vodě, necháme mírně vychladnout a přidáme ji k vyšlehané smetaně. Důkladně spojíme a navrstvíme na želatinovou hmotu.
  6. Druhý plát těsta stejně potřeme připravenou polevou jako první - citronová šťáva + voda + cukr podle chuti a položíme ho na šlehačkový krém.
  7. Mascarpone s cukrem a smetanu ke šlehání zvlášť vyšleháme a nakonec je jemně vařečkou spojíme. Navrstvíme na vrch a pěkně uhladíme.
  8. Odložíme do chladničky ztuhnout a ozdobíme podle vlastní fantazie. Dobrou chuť!

Zdroj: Z cukrem pudrem