Jednoduchý a osvěžující meruňkový koláč

Jemný koláč se sezónním ovocem. Nejenže vypadá super, ale ještě lépe chutná. Pokud nemáte meruňky, klidně můžete použít i broskve.

Přidal:admin, 24.8.2016
Kategorie: Dorty
Jednoduchý a osvěžující meruňkový koláč

Suroviny

Těsto:
250 ghladká mouka
3 PLmoučkový cukr
1 ksvejce
125 gmáslo
2 lžícestudená voda
1 kscitron - kůra
1 bal.vanilkový cukr
špetkasůl
Krém:
450 mlmléka
100 gkukuřičný škrob
125 gmáslo
2 ksžloutky
500 mlsmetana ke šlehání
100 gkr. cukr
1 bal.vanilkový cukr
Dále budeme potřebovat:
cca 700 gmeruňky

Postup přípravy

  1. Do misky nasypeme mouku přidáme na kostičky nakrájené máslo nebo můžete použít i margarín, přidáme ostatní suroviny a zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na minimálně půl hodinu.
  2. Připravíme si kulatou formu na pečení o průměru 33 cm, dno vymažeme olejem nebo vyložíme pečícím papírem.
  3. Těsto rozválíme na tenčí kruh, který přendáme na dno formy. Trochu vyvýšíme i kraje.
  4. Poklademe ovoce, překrojené na polovinu, řeznou stranou dolů.
  5. V mléce rozmícháme škrob a žloutky. Máslo, smetanu, cukr, vanilku dáme do hrnce a ohřejeme. Když máme smetanovou změs teplou, přilijeme vymíchání škrob v mléce se žloutky a uvaříme hustý pudink, který nalijeme ještě horký na ovoce.
  6. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 200 stupňů cca 35 - 40 minut.

Zdroj: Coolinarika