Jednoduchý proplétaný chlebíček na sladko nebo na slano

Fantastický plněný chlebíček. Nádivku můžete zvolit podle vlastní chuti, ať už sladkou nebo slanou.

Přidal:admin, 25.11.2015
Kategorie: Hlavní jídla, Chuťovky
Jednoduchý proplétaný chlebíček na sladko nebo na slano

Suroviny

Těsto:
250 ghladká mouka
150 mlmléko
2 lžíceolej
1 lžičkakr. cukr
šitpkasůl
15 gsušené droždí
Dále budeme potřebovat:
150 gtvaroh
1 ksvejce
špetkasůl
plátkový tvrdý sýr
šunka nebo slanina
vajíčko na potření

Postup přípravy

  1. Mléko zahřejeme, přidáme cukr a sušené droždí. Necháme vzejít kvásek a pak přidáme ostatní suroviny. Důkladně promícháme a vyhneteme hladké těsto, které rozválíme do obdélníku.
  2. Do středu navrstvíme tvaroh vymícháný s vajíčkem a špetkou soli, poklademe plátkový sýr a šunku nebo slaninu. Kratší konce přeložíme do středu a boky nakrájíme na proužky (cca 1,5 cm široké).
  3. Začneme je střídavě překládat jeden přes druhý a celý chlebíček přendáme na papírem vyložený plech na pečení.
  4. Necháme 15 minut stát/kynout (nezapomeneme zakrýt bavlněnou utěrkou, aby těsto nevyschlo) a pak celý povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  5. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 220 stupňů do zlata.

* TIP: pokud chcete ušetřit čas, doporučuji zvolit listové těsto. Je to fantastické ať už se sladkou nebo slanou náplní. U nás doma velmi oblíbené s nutelou nebo na slano s nivou.

Zdroj: Coolinarika