Jednoduchý proplétaný chlebíček na sladko nebo na slano

Fantastický plněný chlebíček. Nádivku můžete zvolit podle vlastní chuti, ať již sladkou nebo slanou. My doma jsme tentokrát měli chuť na slané, tak jsem připravila závin se šunkou a sýrem. Musím se přiznat, že nic jiného jsme doma neměli, naplnila bych to ještě nivou nebo kukuřicí, nebo olivami nebo i houbami a nechtělo se mi jít do obchodu, tak byl jen takový obyčejný. Dokonce jsem neměla ani sezamová semínka, abych vrch posypala. No nevadí, lenost tentokrát vyhrála, ale příště slibuji, že tento závin vytuním :). Autor: Triniti

Přidal:Triniti, 25.11.2015
Kategorie: Hlavní jídla, Chuťovky
Jednoduchý proplétaný chlebíček na sladko nebo na slano

Suroviny

Těsto:
250 ghladká mouka
150 mlmléko
2 lžíceolej
1 lžičkakr. cukr
šitpkasůl
15 gsušené droždí
Dále budeme potřebovat:
150 gtvaroh
1 ksvejce
špetkasůl
plátkový tvrdý sýr
šunka nebo slanina
vajíčko na potření

Postup přípravy

  1. Mléko zahřejeme, přidáme cukr a sušené droždí. Necháme vzejít kvásek a pak přidáme ostatní suroviny. Důkladně promícháme a vyhneteme hladké těsto, které rozválíme do obdélníku.
  2. Do středu navrstvíme tvaroh vymícháný s vajíčkem a špetkou soli, poklademe plátkový sýr a šunku nebo slaninu. Kratší konce přeložíme do středu a boky nakrájíme na proužky (cca 1,5 cm široké).
  3. Začneme je střídavě překládat jeden přes druhý a celý chlebíček přendáme na papírem vyložený plech na pečení.
  4. Necháme 15 minut stát/kynout (nezapomeneme zakrýt bavlněnou utěrkou, aby těsto nevyschlo) a pak celý povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  5. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 220 stupňů do zlata.

* TIP: pokud chcete ušetřit čas, doporučuji zvolit listové těsto. Je to fantastické ať už se sladkou nebo slanou náplní. U nás doma velmi oblíbené s nutelou nebo na slano s nivou.