Juhoslovanský krémeš

Oblíbený zákusek s mletými vlašskými ořechy. Pokud máte rádi ořechy, vyzkoušejte tyto slavné řezy z listového těsta.

Přidal:admin, 19.6.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Juhoslovanský krémeš

Suroviny

Potřebujeme:
1 bal.listové těsto rozdělíme na dvě části
Ořechové těsto:
5 ksvejce
200 gkrystalového cukru
1 bal.prášek do pečiva
100 gmletých vlašských ořechů
4 lžícemouky (2 lžíce hrubé a 2 lžíce polohrubé mouky)
Krém:
700 mlmléka
7 lžichladké mouky
250 gmásla
200 gmoučkového cukru
1 balíčekvanilkového cukru

Postup přípravy

  1. Upečeme dva pláty rozváleného listového těsta.
  2. Mezitím si připravíme ořechové těsto: celá vejce vyšleháme s cukrem, přidáme mleté ​​ořechy a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Těsto rozetřeme na mastným papírem vyložený hluboký plech a ve vyhřáté troubě upečeme (při teplotě 180 stupňů).
  3. Spodní, upečený plát listového těsta potřeme polovinou vychladlého krému. Svrchu položíme upečené ořechové těsto a potřeme zbylým krémem a navrch položíme druhý plát listového těsta. Necháme odležet v ledničce a posypeme vrstvou moučkového cukru.
  4. Příprava krému:
    Dáme vařit 700 ml mléka a za stálého míchání postupně přidáváme 7 lžic hladké mouky a spolu vaříme, dokud nevznikne hladká masa. Pak vymícháme 250 g másla, 200 g moučkového cukru a 1 balíček vanilkového cukru. Vše spolu smícháme a přidáme do uvařeného a mírně vychladlého krému.

TIP: Vrchní plát upečeného těsta si nakrájíme na čtverce a tak naskládáme na nádivku. Druhý den po ztuhnutí zákusku nařízneme mokrým zoubkovaným nožem. Dávka je na velký plech. Dobrou chuť !!!

Zdroj: Pečené, varené s Ivou