Kafíčkový dort s ořechovým těstem

Tento dort je perfektní. Nejlepší krém, jaký jsem dosud jedla. Ke kávičce jako stvořený.

Přidal:admin, 20.4.2016
Kategorie: Dorty
Kafíčkový dort s ořechovým těstem

Suroviny

Těsto:
3 ksvejce
3 lžícekr. cukr
2 ksbílku
1 lžícekr. cukr
3 lžícepolohrubá mouka
1 lžícekakao
1 bal.prášek do pečiva
6 lžicmleté vlašské ořechy
2 lžícemléko
5 lžicrum
Krém:
700 mlmléka
2 bal.vanilkový pudink
120 gkr. cukr
2 ksžloutky
3 lžičkyinstantní káva
150 gmáslo
Vrch:
200 ghořká čokoláda
400 mlsmetana ke šlehání

Postup přípravy

  1. 3 žloutky vyšleháme mixérem s 3 lžícemi kr. cukru do tuhé pěny. Do druhé misky prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva a promícháme. Přidáme ořechy a nakonec tuto sypkou směs přidáme k vyšlehané žloutkové pěně.
  2. Všechny bílku (5 ks) vyšleháme do tuhé pěny spolu s lžící kr. cukru a pomalu tuto pěnu vmícháme do žloutkové hmoty.
  3. Těsto navrstvíme do kulaté formy na pečení o průměru 22 cm, dno jsme vyložili pečícím papírem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 40 minut.
  4. Upečené těsto vyjmeme z formy, stáhneme kůrku a těsto polijeme 2 lžícemi mléka a 5 lžícemi rumu. Necháme vychladnout.
  5. 500 ml mléka spolu s cukrem dáme vařit na mírný oheň. Ve zbylém mléce rozmícháme vanilkový pudink, žloutky, kávu a celou hmotu nalijeme do horkého mléka. Uvaříme hustý pudink, který zakryjeme alobalem a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme mixérem do pěny a postupně po lžících přidáme vychladlý pudink. Vyšleháme hladký krém, který navrstvíme na vychladlé těsto a pěkně uhladíme. Odložíme do chladničky ztuhnout.
  6. Když máme krém dostatečně vychlazený, můžeme vrch zalít čokoládovou polevou (dort máme stále v okrouhlé formě, abychom získali krásný tvar). Smetanu ohřejeme (dáváme pozor, aby nezačala vřít), odstavíme a přidáme na kousky nalámanou čokoládu. Mícháním čokoládu rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Mírně vychladlou čokoládu nalijeme na vrch dortu a odložíme do lednice na minimálně 2-3 hodiny.

Zdroj: Coolinarika