Kakaové cuketové řezy s citronovou polevou

Fantastické kakaové šťavnaté řezy s cuketou v těste. Citronová poleva dodá fantastickou osvěžující chuť. Autor: Janaha

Přidal:Janaha, 13.10.2016
Kategorie: Moučníky
Kakaové cuketové řezy s citronovou polevou

Suroviny

Těsto:
3 ksvejce
200-250 gjemný krystalový cukr (krupice)
1 bal.vanilkový cukr (20g) - nemusí být
150 mlolej
50 mlmléka (voda)
500 gnastrouhaná cuketa
500 gpolohrubá mouka
20 gtmavého kakaa
1 bal.kypřící prášek do pečiva (12g)
1 lžičkakopcem sody bikarbony
Poleva:
šťáva z 1 velkého citronu
1 bal.vanilkový cukr (20g)
moučkový cukr dle potřeby

Postup přípravy

  1. Připravíme si plech na pečení 29 x 38 cm vysoký 4 cm.
  2. Cuketu očistíme, vydlabeme a nastrouháme na hrubší (jako když strouháte jablka na koláč).
  3. Celá vejce vyšleháme s krystalovým cukrem do pěny. Zašleháme olej, mléko (vodu) a pak střídavě (po částech) přidáváme mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a nastrouhanou cuketu.
  4. Vše spolu dobře promícháme, vylijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme (můžete dát i papír na pečení). Já jsem pekla asi 25 - 30 min. na 180 ° (řiďte se svou troubou - každá trouba peče jinak).
  5. Upečený koláč necháme vychladnout a polijeme citronovou polevou.
  6. Nakrájíme na řezy, kostky - podle nálady (já jsem dnes nakrájené na větší trojúhelníky).
  7. Poleva: Citron vymačkáme. Citronovou šťávu vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem na nepříliš hustou polevu, kterou namažeme na vychladlý koláč a necháme zaschnout. Množství cukru záleží na velikosti a šťavnatosti citronu (přibližně asi tak kolem 250-300g).
  8. Poznámka: Poleva je výborná i čokoládová (my jsme měli teď chuť na citrónovou). Pod čokoládovou polevu zvyknu natřít ještě džem. Množství cukru v receptu si můžete upravit podle své chuti a také podle druhu polevy, kterou použijete. Do těsta můžete na závěr (před pečením) přidat i trochu nasekaných ořechů nebo rozinek - já jsem dnes nedávala. Pokud nemůžete (nebo z nějakého důvodu nechcete) mléko, můžete mléko nahradit vodou nebo rostlinným mlékem. Koláč na foto je s vodou. Chcete-li mít řezy trochu výše, zkuste použít o něco menší plech na pečení.

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne