Kakaový koláček s meruňkovou marmeládou

Výborný kakaový koláček s meruňkovou marmeládou a s jemnou vrstvou zakysané smetany. Vrch zdobí rozpuštěna čokoláda. Mňamka!

Přidal:Martina1978, 19.3.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Kakaový koláček s meruňkovou marmeládou

Suroviny

Těsto:
4 ksžloutky
200 gkr. cukru
200 mlvody
150 mloleje
200 gpolohrubé mouky
1/2 bal.prášku do pečiva
4 lžícekakaa
4 ksbílky
Náplň:
4-5 lžícemeruňkové marmelády
200 mlzakysané smetany
Poleva:
60 ghořké čokolády
1 lžíceoleje
1 lžícemléka

Postup přípravy

  1. Těsto: Vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme vodu a olej a mixérem šleháme.
  2. Přidáme kakao a mouku rozmíchanou s práškem do pečiva. Nakonec jemně vmícháme sníh vyšlehaný z bílků.
  3. Takto připravené těsto vylijeme na plech vyložený papírem na pečení s rozměry 40 x 30 cm a pečeme při teplotě 180 stupňů asi 30 minut. Upečené těsto necháme vychladnout.
  4. Vychladlé těsto rozřízneme na polovinu. Jednu polovinu potřeme meruňkovou marmeládou, kterou předtím krátce povaříme - tak dosáhneme, že se marmeláda snadněji vpije do těsta. Hned na marmeládu natřeme zakysanou smetanu. Přikryjeme druhou částí těsta, rukama mírně přitlačíme.
  5. Na polevu si mléko vlijeme do kastrolu, přidáme nalámanou čokoládu, mírně ohřejeme, dokud se čokoláda nerozpustí. Nakonec přidáme olej a mírně teplou polevou polijeme celý koláč.
  6. Necháme vychladnout. Pak nakrájíme na řezy a podáváme s vyšlehanou šlehačkou. Dobrou chuť!

Zdroj: Coolinarika