Kakaový závin z kynutého těsta

V naší rodině máme všichni velmi rádi kakaový závin, ale vždycky když jsem ho pekla, tak jsem se rozčilovala, protože polovina kakaové nádivky mi z něj vytekla na plech. Před nějakým časem jsem konečně našla recept, kde mi nádivka nevytéká a závin i dobře vypadá. A asi nejvíc oceňuji, že dokonce i chutná podobně jako ten, co kdysi pekávala moje babička ...

Přidal:Janaha, 14.9.2016
Kategorie: Moučníky
Kakaový závin z kynutého těsta

Suroviny

300 mlmléka
200 mloleje
3 - 4 lžícecukru
špetkasoli
1 ksvejce
1 bal.vanilkový pudink (37g)
1 bal.prášek do pečiva (12g)
cca 600 gpolohrubá nebo hladká mouka
1 kostkadroždí (42g)
BB pudink + krystalový cukr na plnění
asi 100 - 125 g másla na potírání

Postup přípravy

  1. Já těsto dělám v domácí pekárně. Všechny suroviny dám do pekárny. Mouku nasypu odhadem cca 500g a zapnu program na přípravu těsta. Když začne pekárna míchat postupně přisypeme mouku tak, aby vzniklo měkké a nelepivé těsto. Nikdy jsem mouku nevážila, protože vždy dávám jinou (podle nálady a zásob v komoře), takže přesnou gramáž opravdu nevím. Těsto musí být dostatečně husté a měkké zároveň.
  2. Těsto nenechám kynout v pekárně, ale hned ho naplním.
  3. Vyberu ho ven, rozdělím na dvě poloviny, každou tence rozválíme, namažu rozpuštěným máslem, hustě posypu BB pudinkem a krystalovým cukrem a opatrně napevno zavinu.
  4. Dám na plech vyložený papírem, propíchám vidličkou a nechám kynout nejméně 1 hodinu (přikryté utěrkou). Když je chladno a mám pocit, že záviny ještě nenarostly, tak i více. Před pečením namažu olejem. Já jsem pekla na 200 ° asi 20 - 25 minut (řiďte se svou troubou - každá trouba peče jinak). Ještě horké hned po upečení znovu namažu olejem.
  5. Těsto si můžete udělat samozřejmě i bez pekárny - ručně, v tom případě si udělejte kvásek ze 100 ml mléka, lžičky cukru a droždí a vypracujte si husté nelepivé těsto.
  6. Záviny se dají naplnit i jinými nádivkami. Místo mléka na zadělané můžete dát i vodu, a mouku si můžete nakombinovat hladkou i polohrubou dohromady. Vanilkový pudink nemusíte dát, já dávám, těsto pak hezky voní po vanilce. Proč je v těste prášek do pečiva i droždí, tak to opravdu netuším. Je to velmi starý recept, který jsem si kdysi dávno odepsala z nějaké půjčené kuchařské knihy.

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne