NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Kapustníky na způsob kynutých závinů. Rodinný recept po babičce ze Slovenska s dlouholetou tradicí.
Kapustníky na způsob kynutých závinů. Rodinný recept po babičce ze Slovenska s dlouholetou tradicí.
Kapustníky na způsob kynutých závinů. Rodinný recept po babičce ze Slovenska s dlouholetou tradicí.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   28.2.2024

Kapustníky na způsob kynutých závinů. Rodinný recept po babičce ze Slovenska s dlouholetou tradicí.

Recept po babičce ze Slovenska. "Kapustňáky" u nás jedou. Je to opět jeden z rodinných receptů s dlouholetou tradicí. Chutná to skvěle, skořice tomu slanému a opepřenému zelí spolu s cukrem dodá fakt šmrnc. Autor: Jana Podoláková Burkartová

85 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Suroviny
700 g
hladká mouka
350 - 400 ml
teplé mléko
50 g
rozpuštěné máslo
2 ks
žloutek
100 g
krystalový cukr
1 lžička
krystalový cukr (do kvásku)
1 lžička
sůl
3/4 kostky
droždí

Zelí:

1 ks
středně velké zelí
trochu
olej
podle chuti
sůl
podle chuti
pepř
trochu
krystalový cukr
trochu
skořice
trochu
voda
Postup receptu
Vytisknout
  1. Všechno smíchám dohromady a vypracuji těsto, ručně nebo robotem s hnětacím hákem. Nechám 40 minut kynout.
  2. Vykynuté těsto vyklopím na desku a rozdělím na 4 díly a naplním.
  3. Zelí si ale dělám den předem. Nakrouhané čerstvé zelí (jedna střední hlávka bez koštálu),orestuji na oleji, osolím, opepřím, přidám cukr a skořici a neboj se, je dobré, když je to výrazné, je to pikantní kombinace pepře a skořice. Trošku podleji vodou a dusím do měkka. Poté scedím a nechám přes noc vychladit. Pak znovu dochutím vším.
  4. Chutná to skvěle, skořice tomu slanému a opepřenému zelí spolu s cukrem dodá fakt šmrnc.
  5. Zabalené záviny nechám ještě 20 minut kynout, potřu rozpuštěným máslem a upeču na 180 do zlatova a po upečení potřu znovu máslem.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář