Karamelově sněhové řezy

Dost sladký koláček, ale někdy je potřeba dopřát si i takové množství cukru a obalit své nervy. Je lahodný a velmi chutný. Obvykle tento koláček dělávám na svátky, letos jsme ho měli na Velikonoce. Někdo připravuje krém pouze z karamelového salka a másla, já dělám klasický karamel z obyčejného cukru. Je to jednoduché a netřeba se toho bát. Z karamelového salka určitě krém připravíte rychleji, ale chutnější je to z domácího karamelu. Autor: Marta M.

Přidal:Marta Mlyn, 19.4.2017
Kategorie: Moučníky
Karamelově sněhové řezy

Suroviny

Těsto:
8 ksvajíčka
8 PLkr. cukr
8 PLpolohrubá mouka
1 ksprášek do pečiva
1 PLkakao
8 PLvlažná voda
Sněhové těsto:
5 ksbílky
250 gkrystalový cukr
Náplň:
5 ksžloutků
300 gkr. cukr
250 mlsmetana ke šlehání
300 mlmléka
1 kszlatý klas
300 gmáslo

Postup přípravy

  1. Bílky šlehám s cukrem do tuhé pěny, postupně přidám žloutky, vodu, mouku s práškem do pečiva a kakaem. Vyliju na dva plechy vystlané pečícím papírem. Peču na 180 stupňů cca 20 minut.
  2. Sněhové těsto:
    Bílky šlehám nad párou a postupně přidávám cukr. Těsto vyliju na vymazaný papír a pomalu suším v mírně vyhřáté pootevřené troubě při 130 stupních cca 1 hod.
  3. Náplň:
    Kr. cukr zkaramelizovat, zalijeme smetanou a míchát, dokud se nerozpustí. V mléce rozmícháme žloutky a zlatý klas a vyliju do karamelu. Uvařím hustou kaši.
  4. Do vychladlé vmícháme máslo a ještě krátce šleháme.
  5. Upečené těsto namažu 1/3 krému na to dám sněhový plát namažu 1/3 krému. Položím druhý plat a namažu zbylým krémem. Ozdobím strouhanou čokoládou.