Karamelové větrníčky

Větrníčky jsem naplnila vanilkovým krémem a karamelovou šlehačkou. Základy pro oba krémy je dobré připravit den předem, aby se dostatečně vychladily v lednici. Druhý den již v krátkosti obě náplně dokončíte. Větrníky nejsou složité, jen je potřeba si vše dobře naplánovat a zorganizovat. Pak už to jde, jak po másle :)

Přidal:admin, 28.10.2016
Kategorie: Moučníky
Karamelové větrníčky

Suroviny

Vanilkový krém:
300 mlmléka
2 ksžloutky
130 gcukru krupice
1 sáčekvanilkového pudingu
1 lžičkavanilkového extraktu (ne aroma)
50 gmásla
+ 250 mlsmetany 40% k našlehání
Karamelová šlehačka:
100 gcukru krupice
150 mlsmetany 33%
+ 150 mlsmetany 33% k našleháni
Odpalované těsto (cca 30 malých větrníčků):
125 mlmléka
125 mlvody
špetkasoli
100 gmásla
200 ghladké mouky
5-6 ksvajec
Karamelová poleva
150 ghotové cukrové polevy (fondán) - koupíte např. v Makru
30 gcukru krupice
30 mlsmetany ke šlehání

Postup přípravy

  1. Vanilkový krém
    Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm pudingový prášek a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Přilijte trochu horkého mléka do hrnečku s pudingem a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit. Odstavte a vmíchejte cukr, následně i máslo a dobře promícháme. Přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký puding, nebude se tak na folii srážet voda. Dejte chladit do lednice nejlépe přes noc. Druhý den, než budete větrníčky plnit, vyšlehejte vychladlý krém do hladka. Zvlášť ušlehejte 250 ml smetany do tuha a opatrně vmíchejte do krému.
  2. Karamelová šlehačka
    Cukr utavte při nižší teplotě na karamel, přilijte horkou smetanu (150 ml) a provařte. Dejte do lednice vychladit přes noc. Před plněním přilijte do vychlazené směsi 150 ml smetany, dobře promíchejte a vyšlehejte do tuha.
  3. Odpalované těsto
    Mléko společně s vodou dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Přidejte sůl a máslo a znovu přiveďte k varu. Najednou vsypte prosátou mouku, snižte teplotu a míchejte, dokud těsto není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu. Míchejte asi 2 - 3 minuty, až se na dně začne tvořit bílý povlak.
  4. Těsto přendejte do mísy, nejlépe od robotu, a míchejte do mírného zchladnutí. Do vlažné hmoty postupně vmíchejte vejce, jedno po druhém. Každé dobře zapracujte, než přidáte další. Protože velikost vajec se docela liší, jejich konečný počet nechám na Vašem posouzení. Těsto nesmí být moc řídké, proto pokud se Vám po 5 vejci zdá konzistence těsta tak akorát, šesté vejce vynechejte. 
  5. Těsto přendejte do sáčku s řezanou trubičkou a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkejte větrníčky požadované velikosti. Já dělala takové malé jednohubky, ale klidně udělejte pořádné větráky :)) Sáček držte kolmo k plechu a snažte se těsto jakoby tlačit do plechu. Těsto stříkejte jen v jedné vrstvě, nedělejte druhé patro :) Tvary můžete dělat libovolné, klidně i rovné "banánky".
  6. Dejte péct do trouby vyhřáté na 190 stupňů na 20 - 30 minut. Zpočátku pečení neotevírejte troubu. Délka pečení závisí na velikosti větrníčků. Pokud máte opravdu velké, snižte teplotu a dopékejte. Větrníky by po upečení měly znít dutě a v dlaních "chrastit".
  7. Karamelová poleva
    Cukr utavte na mírném ohni na světlý karamel, vlijte horkou smetanu a krátce povařte. Nechte mírně ztuhnout, aby se vytvořila pasta.  Fondán dejte do misky s trochou vody a dejte na malý výkon rozpustit do mikrovlnné trouby. Pak vmíchejte trochu karamelové pasty. Pokud Vám poleva během práce začne tuhnout, na pár sekund ji dejte do mikrovlnky :)
  8. Vychladlé větrníčky vodorovně rozkrojte a spodní polovinu naplňte. Krémy si dejte do sáčku s řezanou trubičkou. Nejdříve se dává vanilkový krém a na něj pak karamelová šlehačka. Druhou půlku větrníčku, která přijde navrch, nejdříve namočte do karamelové polevy a pak teprve přiklopte. Je to jednodušší způsob, než pak větrníky složitě polévat. Dejte chladit do lednice.

Zdroj: Víkendové pečení