Karamelové větrníky - FOTOPOSTUP

Vanilkové větrníky jsou velmi oblíbené, ale tyto jsou mnohem lepší. Alespoň u nás doma zmizí z plechu za pár minut. Krém je zcela jednoduchý a fantastický. Autor: akeber

Přidal:admin, 20.4.2016
Kategorie: Moučníky
Karamelové větrníky - FOTOPOSTUP

Suroviny

Těsto:
3 dclvody
150 ghladké mouky
150 gPalmarín (ztužený tuk)
4 ksvejce
Náplň:
1 konzervaSalko karamelové
1 bal.máslo 82%
1 bal.smetana ke šlehání
Karamelová poleva:
50 gkrystal cukr
30 gvoda (třeba vážit na váze :-))
400 gkrupice cukr
30 gSolamyl
150 gvoda

Postup přípravy

  1. Do hrnce dej vařit vodu a Palmarín. Když je Palmarín rozpuštěn přidej mouku a míchej pokud se ti těsto neodděluje od hrnce (3 min). Ponecháme vychladnout až pak vmícháme vajíčka a vyšleháme.
  2. Na plech si dáme pečící papír, těsto dáme do cukrářského sáčku na zdobení a vytlačujeme větrníky. Které dáme do vyhřáté trouby péct na 180 C do zlata. Troubu neotevíraj!
  3. Karamelový krém: jednoduchý :-) máslo utřeme a poté postupně přidáváme karamelové Salko. Na 250 g másla polovinu konzervy Salka. Dáme do lednice ztuhnout.
  4. Větrníky po upečení necháme vychladnout a prořízneme je.
  5. Poleva na větrníky:
    Nejdříve si 50 g kr.. cukru zkaramelizujeme na mírném ohni. Přidáme vodu a stále mícháme pokud se nám nerozpustí. Obrázek č. 1, 2. Do druhého kastrolu dáme 150 ml vody, 400 g cukru a přivedeme do varu (rozvar na bublinu) obrázek č. 3. Přidej solamyl č. 4. Povaříme za stálého míchání tak dlouho jakou hustou polevu chceme mít. Pak do toho přidáme rozpuštěný tmavý karamel. Dobře zamícháme. A můžeme namáčet vrch. Pozor na prsty je to velmi horké, mám to vyzkoušené :-(
  6. Poklademe si je na mřížku pokud poleva ztuhne. Pokud nám poleva zůstane můžeme si ji uschovat v mrazničce - na vrch dáme trošku vody a když ji budeme chtít použít jen ji nahřejeme již nevaříme.
  7. Vyšleháme si šlehačku. Spodní část větrníků natřeme nejdříve karamelovým krémem. Pak na to dáme šlehačku. Přiklopíme vrchní částí větrníku.
    Když jsou všechny naplněné dáme je do chladu ztuhnout.

Můj blog: Recepty akeber