Karamelový dort s kvalitní čokoládou

Karamelový dort s kvalitní čokoládou posypaný solí. Kdo by to byl řekl, že sůl patří také do sladkého dezertu. Vyzkoušejte a uvidíte, že dezert zůstane dezertem i s použitím soli.

Přidal:admin, 11.9.2015
Kategorie: Dorty
Karamelový dort s kvalitní čokoládou

Suroviny

Základ:
10 lžicmáslo
2/3 šálkumoučkový cukr
1/3 šálkukakao
1,5 šálkuhladká mouka
2 ksžloutky
1 lžičkavanilková esence
Karamel:
3/4 šálkusmetana ke šlehání
6 lžicmáslo
1,5 šálkukr. cukr
1/2 šálkuvoda
1/2 lžičkymořská sůl
Čokoláda:
1/2 šálkusmetana ke šlehání
140 gkvalitní čokoláda
mořská sůl na ozdobu

Postup přípravy

  1. Máslo s cukrem utřeme do pěny a postupně přidáváme: kakao, mouku, žloutky a vanilku. Vymícháme hladké těsto, které rukama namačkáme do kulaté formy na pečení. Odložíme do lednice na půl hodinu.
  2. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a těsto ve formě propícháme vidličkou. Vložíme do trouby a pečeme 15 minut.
  3. Smetanu a máslo necháme na mírném ohni rozpustit. Ve středně velké pánvi necháme zkaramelizovat cukr, přilijeme vodu a mícháním karamel rozpustíme. Necháme krátce vařit a odstavíme. Opatrně karamel nalijeme do teplé smetany s máslem a hrnec vrátíme na oheň. Za stálého míchání vaříme 5 minut, dokud hmota nezhoustne. Na závěr přimícháme sůl a celou hmotu nalijeme na upečené těsto. Odložíme do chladničky ztuhnout.
  4. Čokoládu rozpustíme a když je čokoláda rozpuštěná, přilijeme smetanu. Hmotu ohříváme (nevaříme!) a odstavíme. Nalijeme na karamel a necháme ztuhnout. Vrch posypeme solí a podáváme. Dobrou chuť!

Zdroj: Browneyedbaker