Karamelový větrník z plechu

Oblíbený větrník! Karamelový krém, šlehačka. Připravte si ho na plechu, ze kterého zmizí za pár minut.

Přidal:admin, 30.7.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Karamelový větrník z plechu

Suroviny

Na odpalované těsto:
750 mlvody
230 gmásla
230 ghladké mouky
špetkusoli
8 ksvajec
Na karamelovou náplň:
750 mlmléka
2 bal.karamelové pudinky
cukr moučka dle chuti
1 kscelé máslo (250g)
Dále budeme potřebovat:
2 x 250 mlsmetany na šlehání
2 bal.ztužovače
cukr dle chuti
Na karamelovou polevu:
250 gcukru krupice
250 mlsmetany na šlehání

Postup přípravy

  1. Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak najednou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (mě to trvalo zhruba 10 minut).Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka, každé řádně vymícháme a až pak dáme další.
  2. Na dva plechy dáme pečící papír a naneseme těsto rozdělené na poloviny. Dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Prvních 15 minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly. Pečeme asi 30-40 minut. Je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.
  3. Uvaříme 2 karamelové pudinky v 750 ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme uvařený zchladlý pudink. Dosladíme dle chuti.
  4. Vyšleháme dotuha šlehačku se ztužovači a cukrem.
  5. Na první plát naneseme karamelovou náplň a na ni rozetřeme ušlehanou šlehačku. Přiklopíme druhý plát a povrch polijeme karamelovou polevou.
  6. Poleva:
    Cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu. Buďte opatrní, vzkypí to! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí (když to bude hodně husté, přilijte ještě trochu horké smetany). Ihned nalijte na větrník a dejte chladit do lednice.

Děkujeme za povolení ke sdílení receptu od skvělé
kuchařky - Naďa Indruchová

Zdroj: Vaření s Tomem