Kávová cihla

Chuť kávy v zákuscích je velmi specifická a ne každý má rád takové zákusky. My je doma zbožňujeme, proto jsem upekla jednoduchý kávový dezert s oříšky. Zkuste i vy. Autor: Katarína

Přidal:Katarína Benková, 9.9.2016
Kategorie: Moučníky
Kávová cihla

Suroviny

Těsto:
4 ksvejce
180 gkr. cukru
3 PLsilné kávy
180 ghrubé mouky
1 bal.prášek do pečiva
Krém:
300 mlmléko
1 ksžloutek
3 PLhrubé mouky
200 gmásla
200 gmoučkového cukru
50 gmletých ořechů

Postup přípravy

  1. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáme horkou kávu a vše dobře vyšleháme. Pak zapracujeme mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků. Těsto upečeme na vymazaném a pomoučeném plechu. (180 st. dozlatova)
  2. V troše mléka rozmícháme žloutek a mouku, vlijeme do zbytku vroucího mléka a mícháme dokud směs nezhoustne. Máslo vyšleháme s cukrem a spojíme ho s vychladlou kaší, do které jsme přidali kávu.
  3. Vychladlé těsto podélně překrojíme na 3 části. Každý plát natřeme krémem a uložíme na sebe. Celou cihlu natřeme zbytkem krému a posypeme mletými ořechy. Dáme do chladu odležet a pokrájíme na stejné řezy.