Klasický jablečný koláč

Klasika je klasika. Jablečný koláč podle našich babiček. Už jsem ho dělala asi milion krát a stále sklidil velký úspěch. Miluju, když je jablek mnohem víc, ale tentokrát jsem neměla mnoho, tak jsem přidala jen tolik :) Doporučuji přidat i mnoho skořice, pak to při pečení krásně provoní a při pojídání to je velmi dobré. Autor: Triniti

Přidal:Triniti, 24.5.2015
Kategorie: Koláče, cukroví, Moučníky
Klasický jablečný koláč

Suroviny

Těsto:
500 ghladká mouka
200 gmoučkový cukr
250 gmáslo
2 ksvejce
1 bal.prášek do pečiva
špetkasůl
1 kscitron - kůra
1 bal.vanilkový cukr
1 kelímek zakysaná smetana
Nádivka:
1 kgjablka
cukr podle chuti
skořice
destká krupice (cca 2 lžíce)

Postup přípravy

  1. Připravíme si plech na pečení o velikosti 24 x 36 cm. Dno důkladně vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  2. Nejdříve si připravíme nádivku. Jablka očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle a dáme do hrnce. Přidáme cukr, skořici a dusíme do měkka na mírném ohni. Když máme jablka měkké, odstavíme přidáme krupici a promícháme. Necháme vychladnout.
  3. Všechny suroviny na těsto zpracujeme - kysanou smetanu dáváme po částech (abychom to nepřehnali - záleží na hustotě zakysané smetany, jedna je řidší, jedna je hustší, proto opatrně). Těsto zpracujeme do kuličky, kterou rozdělíme na 2 části a rozválíme.
  4. Rozválení plát těsta uložíme na dno plechu, navrstvíme jablka, které stlačujeme v rukou, abychom se zbavili přebytečné šťávy a položíme druhý plát těsta. Propícháme vidličkou a vložíme do předem vyhřáté trouby.
  5. Pečeme při teplotě 200 stupňů cca 40 - 50 minut. Upečený koláč vyjmeme, necháme vychladnout a vrch posypeme moučkovým cukrem.