Koblížky jako od maminky

Hlavní důležitou součástí kynutého těsta není žádná surovina, ale trpělivost. Těsto potřebuje čas, aby bylo nadýchané a měkké jako pavučinka.

Přidal:admin, 5.1.2016
Kategorie: Moučníky
Koblížky jako od maminky

Suroviny

400 mlteplé mléko
1 kostkadroždí
1 lžícekr. cukr
2 ksvejce
50 mlolej
700 ghladká mouka
1 lžičkasůl
olej na smažení
moučkový cukr na posypání
marmeláda na plnění

Postup přípravy

  1. Do 200ml teplého mléka dáme lžíci kr. cukru a necháme ho rozpustit. Přidáme čerstvé droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. V druhé misce smícháme mouku s rozšlehaným vajíčkem, přidáme sůl, zbylé mléko, olej a promícháme. Přidáme kvásek a zpracujeme kuličku, kterou posypeme moukou a zakryjeme utěrkou. Necháme kynout na teplém místě cca půl hodinu.
  3. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené pracovní desce na plát silný cca 1 cm a pomocí formičky nebo sklenice vykrojíme kolečka. Necháme kynout 20 minut zakryté utěrkou.
  4. Vykynuté smažíme v rozpáleném oleji do zlata z obou stran.
  5. Koblihy můžete naplnit džemem nebo nutellou.
  6. Upečené posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Zdroj: Coolinarika