Kokosová griláž s brusinkami a kandovanou pomerančovou kůrou

Grilážky patří mezi tradiční vánoční koláčky u nás doma na svátečním stole, ale pouze oříškové. Letos jsem objevila recept na kokosovou griláž, kterou jsem musela hned vyzkoušet, abych na Vánoce věděla, jestli se můžu do tohoto receptu pustit nebo ne. A věřte či ne, už jsem kokosovou griláž dělala potřetí a Vánoce jsou ještě daleko. Autor: Karambola

Přidal:Karambola, 24.11.2016
Kategorie: Vánoce, Nepečené, Koláče, cukroví
Kokosová griláž s brusinkami a kandovanou pomerančovou kůrou

Suroviny

1 bal.dortové oplatky
250 gkokos
250 ghera nebo máslo
1 konzervasalko
sušené ovoce - brusinky
kandovaná pomerančová kůra
čokoládová poleva na namáčení

Postup přípravy

  1. Připravíme si všechny suroviny a hrnec s horkou vodou, do kterého vložíme otevřené salko a ohříváme ho, aby nebylo studené. Pokud bychom přidávali studené salko, těžko by se salko spojilo s tukem.
  2. Do hrnce dáme máslo nebo heru. Rozpustíme na mírném ohni. Když máme máslo rozpuštěné, pomalu přidáváme (tenkým proudem) ohřáté salko, mícháním spojíme.
  3. Do takto spojené hmoty přidáme kokos a pořádně promícháme.
  4. Hotovou hmotu rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu natřeme na oplatky, poklademe brusinky a pomerančovou kůru a položíme oplátku. Opatrně zatlačíme oplátku, aby se brusinky a kůra vtiskly do nádivky.
  5. Navrstvíme druhou část nádivky, znovu poklademe brusinky a pomerančovou kůru a položíme oplátku, kterou také jemně zatlačíme. Dáváme pozor, abychom oplátku nepolámali.
  6. Zakryjeme utěrkou, položíme plech, poklademe například krabičky mléka nebo mouky a necháme celou noc nebo minimálně 4 hodiny zatížené.
  7. Pak nakrájíme zoubkovaným nožem na řezy a nemocí do čokolády.