Kokosové nebo ořechové laskonky s čokoládou

Vynikající sladké kokosové nebo ořechové laskonky. Tradiční vánoční cukroví, které nesmí chybět na stole.

Přidal:admin, 19.10.2015
Kategorie: Koláče, cukroví, Vánoční cukroví, Vánoce
Kokosové nebo ořechové laskonky s čokoládou

Suroviny

Těsto:
6 ksbílky
330 gkr. cukr
170 gkokos nebo mleté vlašské ořechy
2 lžícehladká mouka
100 gmoučkový cukr
Krém:
150 gkr. cukr
100 mlvoda
400 mlmléko
1,5 bal.vanilkový pudink
250 gmáslo
čokoláda na ozdobu

Postup přípravy

  1. Kr. cukr a bílky dáme do hrnce a hrnec vložíme do vodní lázni. Vyšleháme do tuhé pěny (trvá to cca 15 minut). Necháme mírně vychladnout a přimícháme kokos (nebo mleté ​​vlašské oříšky - budou to pak ořechové laskonky), mouku a moučkový cukr. Nemícháme mixérem, pouze vařečkou.
  2. Lžící vytvarujeme menší kolečka na papírem vyložený plech na pečných. Laskonky nesmí být příliš tenké, ani příliš hrubé (cca jako kdybyste vytvářeli cookies).
  3. Pečeme v předem vyhřáté troubě při tepoty 120 stupňů cca 15 minut, pak teplotu snížíme na 70 stupňů a necháme je sušit cca 35 minut. Záleží na velikosti a tloušťce laskonek, proto si to sledujte. Upečené necháme na plechu vychladnout.
  4. Krém:
    Cukr zkaramelizujeme na mírném ohni a zalijeme ho horkou vodou. Když se karamel rozpustí, přidáme mléko a když začne vřít, přidáme pudinkový prášek, který jsme rozmíchali v troše mléka. Hustou hmotu odstavíme a necháme vychladnout. Přidáme máslo a mixérem vyšleháme do nadýchaného krému.
  5. Na plochou stranu laskonek navrstvíme krém a slepíme druhou laskonkou. Vrch ozdobíme čokoládou a necháme ztuhnout.

Zdroj: Coolinarika