NejRecept.cz Dezerty Koláče Koláč z kynutého (kvasnicového) těsta s aronií
Koláč z kynutého (kvasnicového) těsta s aronií
Recept Koláč z kynutého (kvasnicového) těsta s aronií
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
PavelKar    ·   7.12.2017

Koláč z kynutého (kvasnicového) těsta s aronií

Ovocné dezerty, to je moje. Kynuté těsto je pro mě velmi velká výzva a to pokaždé, když ho připravuji. Stále mám obavu, že nevykyne, bude tuhé, v těste nebudou bublinky a nakonec to i ztvrdne a druhý den to už nebude k jídlu. Tento koláč se mi ale podařil. Bylo to vynikající. Autor: PeterKar

Suroviny
250 g
mouka polohrubá
12 g
droždí
1 ks
žloutek
35 g
cukr moučka
35 g
tuku (máslo, olej, rostlinný tuk)
1,5 dl
mléko
1/4 balíček
cukr vanilkový
1/4 ČL
sůl
1/2 ks
kůra z citronu
400 g
aronie
400 g
švestky (vypeckované)
30 g
cukr krystal
Postup receptu
Vytisknout
  1. Do misky dáme kvasnice a rozmícháme je s 1 ČL cukru. Potom přidáme 2 PL mouky a 2 PL vlahého mléka, promícháme a necháme vykynout.
  2. Do misy dáme mouku, přidáme kvásek, teplé mléko se žloutkem, sůl, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou
    kůru. Nakonec přidáme tuk (máslo, olej, rostlinný tuk, sádlo) a vypracujeme hladké těsto. Dáme vykynout na teplé místo.
  3. Po vykynutí těsto rozválíme, dáme na pomaštěný plech a na to poukládáme kuličky aronie promíchané s krystalovým cukrem (s cukrem promíchat těsně předtím, než je dáme na těsto).
  4. Na povrch koláče dáme klasickou drobenku z tuku, cukru a mouky.
  5. Na drobenku dáme mletou skořici pro lepší vůni. Pro zlepšení chutě je možné přidat k aronii odpeckované rozpůlené švestky.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář