Křehká jahodová bublanina

Tato bublanina je nejlepší hned po upečení, do druhého dne kvůli máslu trochu ztuhne (na rozdíl od bublanin s olejem, které jsou vláčné i na druhý den). Autor: Jana

Přidal:Janaha, 16.6.2016
Kategorie: Moučníky
Křehká jahodová bublanina

Suroviny

4 ksvejce
350 gkrupicového cukru (jemný krystalový)
250 gmásla
250 mlmléka (nebo vody)
500 gpolohrubé mouky
1 bal.kypřící prášek do pečiva (12 g)
1 lžičkajedlé sody
čerstvé jahody (asi 1 kg)

Postup přípravy

  1. Připravíme si plech na pečení - 28 x 39 cm vysoký 4 cm.
  2. Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny, postupně zašleháme rozpuštěné vychladlé máslo, mléko (já jsem dala vodu) a nakonec zašleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sodou. Těsto rozmažeme na plech vyložený papírem na pečení, naskládáme jahody nakrájené na menší kousky a upečeme. Já jsem pekla asi 25 - 30 minut na 180 ° (řiďte se svou troubou - každá trouba peče jinak).
  3. Poznámka: Bublanina je dost vysoká, je třeba použít velký plech na pečení. Ovoce můžete dát i jiné, podle sezóny. Tato bublanina je nejlepší hned po upečení, do druhého dne kvůli máslu trochu ztuhne (na rozdíl od bublanin s olejem, které jsou vláčné i na druhý den). Přesto mám toto máslové těsto na bublaninu velmi ráda, protože je trochu hustší a také větší a těžší kousky ovoce (jako např. švestky a meruňky) neklesnou na spodek těsta, jak se to stává u některých jiných receptech. Pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete mléko, můžete jej nahradit vodou nebo rostlinným mlékem. Bublanina na foto je dělaná s vodou.

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne