Křehké větrníky s jahodovou dření

Vynikající větrníky z odpalovaného těsta, plněné klasickou nádivkou, jahodovou dření a šlehačkou. Autor: Kvietok278

Přidal:Kvietok278, 9.6.2015
Kategorie: Koláče, cukroví, Moučníky
Křehké větrníky s jahodovou dření

Suroviny

Těsto:
250 mlvoda
125 gmáslo
150 ghladká mouka
1 lžícekr. cukr
špetkasůl
4 ksvejce
Krém:
1/2 lmléko
250 gkr. cukr (hnědý)
2 ksžloutky
4 lžícebramborový škrob
1 bal.vanilkový cukr
125 gmáslo
Dále budeme potřebovat:
200 gjahody
2 lžícebramborový škrob
150 mlmléko
1 bal.šlehačka v prášku

Postup přípravy

  1. Vodu, máslo (nebo olej), 1 lžíci kr. cukru, špetku soli dáme do hrnce a ohřejeme. Když hmota vře, přidáme mouku a za stálého míchání důkladně vyšleháme. Hmota se musí oddělovat od stěn hrnce. Pak odstavíme a necháme důkladně vychladnout. Do vychladlé hmoty přidáváme jedno vajíčko po druhém a za každým důkladně mixérem vyšleháme.
  2. Připravené těsto navrstvíme do cukrářského sáčku a na plech vyložený papírem na pečení, na který jsme si nakreslili tužkou kroužka, stříkáme 3 vrstvy těsta na sebe. Špic jemně zvedneme nahoru, aby vypadaly pěkně.
  3. Pečeme v troubě, kterou jsme předem vyhřály na teplotu 200 stupňů. Když vložíme větrníky, teplotu snížíme na 180 stupňů a stopneme si 40 minut. Po 40 minutách troubu vypneme, mírně pootevřeme dvířka a necháme je ještě 10 minut dojít. !!!! Pozor !!!! během pečení troubu nesmíme otevírat, jinak větrníky spadnou !!!! Po 10 minutách větrníky vyjmeme a necháme zcela vychladnout. Pak je překrojíme na polovinu.
  4. Nádivka:
    Do mléka přidáme žloutky, rozšleháme je metličkou a ohřejeme na ohni. V druhé misce si smícháme bramborový škrob, kr. a vanilkový cukr a postupně tuto směs přidáme do teplého mléka. Za stálého míchání uvaříme hustý krém, který necháme vychladnout. Máslo vyšleháme do pěny, postupně přidáme vychladlý pudink a vyšleháme jemný krém, který vložíme do cukrářského sáčku a stříkáme na rozkrojený větrník.
  5. Jahody vložíme do mrazáku (nemusíme) a pak je pomocí mixéru rozmixujeme. Přidáme bramborový škrob a přivedeme do varu. Když jahody vřou, odstavíme a necháme vychladnout. Navrstvíme na krém.
  6. Na jahodové pyré navrstvíme vyšlehanou šlehačku, zakryjeme druhým kouskem větrníku a odložíme do chladničky ztuhnout. Mně nestihli ani ztuhnout, jahodová dřeň tekla, ale hlavně, že chutnalo !!! :) Vrch můžete ještě posypat moučkovým cukrem nebo karamelovou polevou.