Křehký bramborový závin s mákem

Závin z křehkého těsta, plněný mákem. Chuť skořice a máku je neodolatelná. Autor: Romča

Přidal:Romča Važa, 25.5.2015
Kategorie: Moučníky
Křehký bramborový závin s mákem

Suroviny

Budeme potřebovat:
200 gpolohrubé mouky
200 gden předem vařené nastrouhané brambory
80 gzměklého másla
1 bal.prášek do pečiva
140 gcukru
2 ksžloutky
1 kscitron - kůra
2 lžícemléka
Maková náplň:
1 bal.mletého máku
dle chuticukr
1/2 kscitronu - kůra
1 lžičkaperníkového koření
1 lžičkaskořice
1 plátekmásla
dle potřebymléko (asi 1/2 l)

Postup přípravy

  1. Brambory nastroháme najemno a přidáme ostatní přísady, propracujeme těsto a rozdělíme na tři díly. Každý díl vyválíme a potřeme makovou náplní, zabalíme a záviny potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů asi 35 minut.
  2. Maková náplň :
    Mletý mák nasypeme do kastrolu, zalijeme mlékem , přidáme cukr , máslo. citron, skořici a koření. Vše promícháme a na mírném ohni povaříme . Během vaření mícháme, aby se mák nepřipálil, podle potřeby přilijeme mléko. Směs můžeme zahustit nastrouhaným perníkem. Necháme vychladnout a naplníme záviny.