Křehký makový závin z tvarohového těsta

Tvarohové těsto, maková nádivka a chutný závin je na světě. Křehké těsto bez kynutí.

Přidal:admin, 8.7.2015
Kategorie: Moučníky
Křehký makový závin z tvarohového těsta

Suroviny

Těsto:
250 gpolohrubá mouka
125 gtvaroh
50 gmoučkový cukr
špetkasůl
75 mlolej
75 mlmléko
2 lžičkyprášek do pečiva
Nádivka:
70 - 100 gnemletý mák
1 hrstrozinky
100 gkr. cukr
2/3 šálkumléko
1 ksvejce

Postup přípravy

  1. Mák propláchneme ve vlažné vodě. Scedíme a necháme chvíli odstát, zalijeme mlékem a vaříme na mírném ohni. Po chvíli vaření přidáme rozinky a spolu vaříme do chvíle, dokud mák nevsákne všechno mléko. Následně přidáme cukr a odstavíme.
  2. Mouku prosejeme přes síto, přidáme prášek do pečiva a špetku soli. Následně olej, mléko, tvaroh a cukr. Vypracujeme hladké těsto, které má být lepkavé.
  3. Na pomoučeném pracovní desce těsto opatrně vyválíme (20 x 30 cm) a rozkrojíme na polovinu (můžeme upéct i jeden velký, nemusíme 2). Navrstvíme makovou nádivku. Po okrajích (cca 2 cm) necháme volný prostor a srolujeme.
  4. Takto připravený závin přendáme na plech, který jsme vystlali papírem na pečení. Závin uložíme tak, abychom spoj měli položený na papíře na pečení.
  5. Před pečením závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 45 minut.

Zdroj: Receptos