Křehký závin z pivního těsta s jablky a perníkem

Určitě to je pochoutka. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:rebeka, 12.4.2016
Kategorie: Moučníky
Křehký závin z pivního těsta s jablky a perníkem

Suroviny

Na těsto:
300 ghladké mouky
12 lžicsvětlého piva
1 lžíceocta
1 lžičkasoli
125 gtuku (máslo + sádlo, půl na půl)
Náplň:
6 lžicstrouhaného perníku
6 většíchjablek
3 lžičkymleté skořice
2 hrstivlašských ořechů
2 hrstirozinek nebo brusinek
Na potření:
50 gmásla
2 lžícerumu
na posypánímoučkový cukr

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny propracujeme ručně nebo v hnětači. Musí nám vzniknout pružné, hladké, lesklé a nelepivé těsto. Toto vytvarujeme do tvaru koule a pod nahřátým katrolem necháme cca 20 minut odpočívat. Mezitím si připravíme náplň.
  2. Oloupaná jablka nakrájíme nahrubo na slzičkovém struhadle. Přidáme k nim skořici, nahrubo nasekané ořechy, rozinky nebo brusinky (nebo obojí).
    Odpočinuté těsto si rozdělíme na dva nebo tři díly, podle toho, jestli chceme dva velké nebo tři menší záviny. Pracovní desku nebo vál zlehka pomoučíme a těsto vyválíme dotenka do tvaru obdélníku. Potřeme rozehřátým máslem, posypeme strouhaným perníkem a naneseme jablkovou náplň.
  3. Na vzdálenější straně závinu si necháme prázdné místo, aby nám náplň "neutekla". Zavinujeme z delší strany, okraje zahrneme dospod a přemístíme na plech vystlaný papírem na pečení. Potřeme rozehřátým máslem a dáme do trouby vyhřáté na 180st. Pečeme do zrůžovění cca 40 minut.
  4. Rozehřejeme zbytek másla, přidáme rum a záviny ihned po vytažení z trouby pomašlujeme rumovým máslem. Bohatě poprášíme moučkovým cukrem.

Autor: Naďa I. (Rebeka)