Křehoučké válečky ze zakysané smetany plněné povidly

Rychlé a křehoučké, připravené ze zakysané smetany, mouky a margarínu nebo másla. Naplnit můžete oříšky, povidly, ... Já jsem měla chuť na něco povidlové, tak jsem plnila povidly. Těsto je velmi křehké, připomíná mi těsto na mrkvové taštičky, které dělávám doma také velmi často. Jednu polovinu jsem naplnila nutellou, aby se neřeklo, že vše je pouze povidlové :) na změnu chuti. Autor: Jaja79

Přidal:Jaja79, 18.1.2016
Kategorie: Moučníky
Křehoučké válečky ze zakysané smetany plněné povidly

Suroviny

Těsto:
1 kghladká mouka
500 gmargarín nebo máslo
400 mlzakysaná smetana
špetkasůl
Dále budeme potřebovat:
200 gpovidla
žloutek na potření
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  1. Ze surovin na těsto zpracujeme kuličku, kterou odložíme do lednice na minimálně 2 hodiny. Nejlepší je těsto připravit večer a druhý den péct.
  2. Po odležení těsto vyndáme z ledničky, rozdělíme na 2 části a rozválíme na tenký plát, který nakrájíme na širší pásky.
  3. Pásky nakrájíme na obdélníky a na jednu polovinu navrstvíme povidla, druhou stranu potřeme žloutkem a přeložíme. Jemně kraj zatlačíme.
  4. Přendáme na papírem vyložený plech a pečeme při teplotě 200 stupňů cca 15 minut. Hned když chytají zlatou barvu, vybíráme z trouby. Ještě teplé posypeme moučkovým cukrem.