Krémové rizoto s hráškem

Tradiční české rizoto je husté, s mrkví, hráškem, uvařeným kuřecím masem, případně s masem, které jsme obrali z kostí z polévky a ve většině případů je suché. Pravé italské rizoto je mazlavé až řídké, s pořádnou dávkou nastrouhaného parmezánu. Já jsem dnes vařila bez masa, obyčejné hráškové rizoto, do kterého jsem přidala i suché bílé víno. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:rebeka, 13.9.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Krémové rizoto s hráškem

Suroviny

Základ:
1 hrnek(250 ml objem) rýže Arborio nebo jiné vhodné na risotto
100 mlsuchého bílého vína
600 mlzeleninového nebo kuřecího vývaru
2 stroužkyčesneku
4 jarnícibulky (jen bílou část)
2 lžíceolivového oleje
1 lžícemásla
300 gmraženého nebo čerstvého hrášku
Na závěr:
100 gparmazánu
2 lžícemásla

Postup přípravy

  1. Do hrnce dáme olej a máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Vsypeme rýži (neproplachujeme!) a cca 10 minut za stáleho míchání restujeme. Přidáme nasekaný česnek, víno a necháme ho zcela odpařit.
  2. Pak přidáme 1 naběračku vývaru a mícháme. Až se "vcucne", přidáme další naběračku. Tento postup opakujeme do změknutí rýže, což trvá 15 - 20 minut.
  3. Těsně před koncem přidáme hrášek, který jsme si před tím přelili vřící vodou a následně propláchli ledovou.
  4. Po chvíli přidáme nastrouhaný parmazán a úplně nakonec přidáme chladné máslo.
  5. Vše promícháme a případně dosolíme.

Můj blog: Vaření s Tomem