Křupavé babiččiny šátečky s džemem

Jemné, tenké a křupavé těsto na povrchu, uvnitř měkoučké a rozplývající se na jazyku a plné sladké meruňkové marmelády.

Přidal:admin, 2.3.2016
Kategorie: Chuťovky
Křupavé babiččiny šátečky s džemem

Suroviny

1 kghladká mouka
250 mlvoda
250 mlmléka
30 gdroždí
4 ksžloutek
2 lžícekr. cukr
1/2 lžičkysůl
1 bal.vanilkový cukr
1 lžícecitronová kůra
100 mlolej
Dále budeme potřebovat:
marmeláda na plnění
máslo na pomazání 250 g
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  1. Mléko zahřejeme, přidáme kr. cukr a droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. V druhé misce smícháme všechny ostatní suroviny, přidáme kvásek a zpracujeme hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme kynout.
  3. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme ho máslem nebo jiným tukem a přeložíme ho z kraje směrem do středu, jak vidíme na obrázku. Přeložené těsto rozválíme znovu na velký obdélník a necháme kynout 15 - 20 minut. Nakynuté těsto znovu rozválíme a postup opakujeme ještě 3 krát.
  4. Výsledné těsto rozválíme na obdélník, který nakrájíme na čtverečky, navrstvíme lžičku marmelády a přeložíme na trojúhelník. 2 rohy spojíme do tvaru "tortelliny" a ukládáme je na papírem vyložený plech na pečení.
  5. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů 15 - 20 minut.

Zdroj: Coolinarika