Kuřecí kuličky na kari

Kuřecí kuličky na kari. Servírujeme posypané čerstvým koriandrem, vhodnou přílohou je rýže. Autor: Máma u plotny

Přidal:Mamauplotny, 8.3.2016
Kategorie: Hlavní jídla
Kuřecí kuličky na kari

Suroviny

Na 12 kuliček potřebujeme:
250 gmletých kuřecích stehenních řízků
1 ksvejce
30 gstrouhaného parmazánu
1 stroužekčesneku
1 lžičkakari koření
1 lžičkagrilovacích bylinek
půl hrstičerstvé petrželky
strouhanka dle potřeby
Omáčka ke kuličkám:
1 lžícemásla
1 kscibule
1 ksčervená cibule
2 stroužkyčesneku
2 lžičkykari koření
1 lžičkakmínu (mletý/drcený)
1/2 lžičkymletého koriandru
1/2 lžičkykurkumy
300 mlvývaru (drůbeží nebo zeleninový)
1 lžícejablečného pyré
50 mlsmetany na vaření (10-12%)
čerstvý koriandr na posypání

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny na kuličky dáme do misky a promícháme. Dle potřeby přisypáváme strouhanku, mně stačily zhruba 4 lžíce. Těsto by mělo raději lehce lepit než aby bylo příliš tuhé.
  2. Navlhčíme si ruce a vytvarujeme si 12 kuliček. Rozpálíme pánev s 1 lžíce oleje a kuličky krátce opečeme, aby se zatáhly a nepustily šťávu. Poté přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme 15min při 200°C.
  3. Zatímco se nám pečou kuličky, tak k výpeku na pánvi dáme máslo a jemně pokrájené cibule. Jakmile zesklovatí, přidáme prolisovaný česnek, koření a necháme minutku restovat. Poté zalijeme vývarem, promícháme a necháme 8-10min probublávat. Tímto nám cibulka změkne, odpaří se část tekutiny a omáčka se zahustí bez potřeby mouky, jíšky apod. Nyní tedy důkladně propasírujeme. Můžeme i rozmixovat, ale opatrně, abychom si do omáčky nenahnaly příliš vzduchu. Vmícháme pyré a smetanu. Dle potřeby dosolíme.
  4. Servírujeme posypané čerstvým koriandrem, vhodnou přílohou je rýže (jasmínová, basmati).
  5. Poznámka: Pokud dělám pouze pro dospěláky, tak nepřidávám smetanu. Smetanu dávám pro zjemnění kvůli dětem.

Můj blog: Máma u plotny