Kuřecí prsa na paprice, noky

Inspirace na zítřejší oběd. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:rebeka, 16.2.2016
Kategorie: Hlavní jídla
Kuřecí prsa na paprice, noky

Suroviny

2 kskuřecí prsa s kůží
1 kscibule
1 lžícesádla
1 lžícemásla
2 lžícesladké mleté papriky (slovenská nebo maďarská)
1 kelímek31% smetany ke šlehání
voda nebo kuřecí vývar
mléko dle potřeby
sůl
Noky:
200 ghladké mouky
200 gpolohubé mouky
3 ksvejce
2 lžičkysoli
1 lžičkakypřícího prášku do pečiva
špetkastrouhaného muškátové oříšku
cca 250 mlmléka (množství je orientační)

Postup přípravy

  1. Na sádle zpěníme cibuli. Maso osolíme a vložíme kůží dolů k cibuli. Necháme opéct ze všech stran. Přidáme papriku a podlejeme dostatečným množstvím vody či vývaru. Dusíme doměkka.
  2. Maso vyjmeme, po částečném zchládnutí odstraníme kůži a vykostíme. Necháme zchládnout zcela, maso se pak lépe krájí.
  3. Do výpeku vlejeme zátřepku, kterou si připravíme tak, že v mléce (cca 200ml) rozmícháme mouku. Na mírném plameni prováříme, podle potřeby dochutíme solí a doředíme mlékem. Nezapomeneme přidat šlehačku. Hotovou omáčku pomixujeme tyčovým mixérem a ještě propasírujeme. Dáme prohřát a na závěr přidáme máslo. Pokrájené maso vložíme do omáčky, aby se prohřálo.
  4. Noky: Všechny ingredience vymícháme do hladké polotuhé hmoty. Mléko přidáváme postupně. Těsto nesmí být příliš tuhé, aby nám šlo lehce přes haluškovač. Ale ani ne řídké jako na palačinky :-)))
  5. Necháme minim. 30 minut odpočívat. Ve vhodné nádobě uvedeme k varu dostatečné množství vody, do které dáme 2 lžičky soli. Přes haluškovač těsto propasírujeme do vody a vaříme 5 minut. Pak scedíme a podáváme společně s omáčkou a masem.

Autor: Naďa I. (Rebeka)