Kvašené okurky - rychlé

Tyto rychle kvašené okurky se u nás v rodině dělají už celá desetiletí. Z dětství se pamatuji, že babička je dělala do velkého starého (snad i 15 litrového hrnce), který již vyřadila z kuchyně (používal se už jen na tyto kvašené okurky) a starký je každý den chodil tajně ochutnávat, že či už jsou :) . A když zahlásil, že už jsou, tak milé okurky i s hrncem putovaly do studené komory, aby se zastavilo kvašení. Já dávám okurky kvasit do velkého poháru ale pokud chcete, můžete zkusit i ten "babiččin hrnec" :)

Přidal:Janaha, 15.8.2017
Kategorie: Zavařeniny
Kvašené okurky - rychlé

Suroviny

velké okurky nakládačky (přibližně stejně velké)
2 větvičky kopru i se semínky
1/2 krajíce chleba
5 - 6 zrnek celého pepře
sůl
voda
velký 4-litrový pohár

Postup přípravy

  1. Okurky dobře vymýt, uříznout konce a ponakrajovat 3 - 4 zářezy po celé délce (stačí i propíchat na více místech).
  2. Do čisté sklenice dáme na dno 1/2 krajíce chleba (nejlépe tmavého), větvičku kopru i se semínky a naskládáme okurky. Do středu nebo při vrch poháru vložíme druhou větvičku kopru. Nasypeme lžíci (pořádně kopcem) soli, vhodíme pár kuliček celého pepře a zalijeme vodou (ne zcela po vrch), tak aby okurky mohly kvasit a voda nevytékala. Převážeme celofánem a dám kvasit, například na terasu do stínu. Určitě je nedávejte na přímé slunce!
  3. Po 3-4 dnech je ochutnejte a uvidíte, či už jsou :) ... pokud ne, nechte je kvasit další den, dokud nebudou podle vaší chutě. Když je chladnější počasí, může to trvat trochu déle (5 - 7 dní).
  4. Pokud se vám již zdají dobré, přeneste celý pohár do chladu. Okurky vyberte, nálev přeceďte (chleba vyhoďte), pohár omyjte a nálev nalijte zpět do umytého sklenice na okurky a skladujte pokud možno v chladničce.
  5. Podáváme dobře vychlazené a těsně před jídlem okurky ještě opláchnu od nálevu pod tekoucí vodou. Protože jsou to rychle kvašené okurky doporučuji co nejdříve sníst.

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne