Kynuté trojúhelníčky plněné ořechovou nádivkou

Vynikající nadýchané kynuté trojúhelníky plněné ořechovou nádivkou. Mňamka!

Přidal:Gaštanka, 4.9.2015
Kategorie: Hlavní jídla
Kynuté trojúhelníčky plněné ořechovou nádivkou

Suroviny

Budeme potřebovat:
250 gtuk
170 ghladká mouka
špetkasůl
Těsto:
350 gpolohrubá mouka
2 ksžloutky
1 kostkadroždí
200 mlmléko
1 bal.vanilkový cukr
1 kscitron
špetkasůl
Nádivka:
150 gmleté vlašské ořechy
170 gkr. cukr
1 bal.vanilkový cukr
100 mlmléko
Na potření:
1 ksžloutek

Postup přípravy

  1. 100 ml mléka ohřejeme, přidáme vanilkový cukr a necháme ho rozpustit. Když je cukr rozpuštěný, přidáme droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Ve větší misce smícháme mouku s nastrouhanou citrónovou kůrou, žloutky, přidáme kvásek, zbylé mléko a zpracujeme hladké těsto, které necháme kynout zakryté utěrkou cca půl hodinu.
  2. Tuk (sádlo/máslo/hera) utřeme se špetkou soli a hladkou moukou. Vykynuté těsto rozválíme do obdélníku, potřeme tukem s moukou a těsto přendáme - boční strany směrem do středu a pak vrch směrem do středu. Přeložené těsto vložíme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme kynout 30 minut. Po půl hodině těsto znovu rozválíme do obdélníku, překládání zopakujeme a necháme kynout půl hodinu.
  3. Zatímco těsto kyne, připravíme si nádivku. Mléko ohřejeme, přidáme cukr a vanilkový cukr a mícháním ho rozpustíme. Když je cukr rozpuštěný, přidáme ořechy a promícháme.
  4. Vykynuté těsto rozválíme do obdélníku a nakrájíme ho na čtverečky 6-8 cm. Do středu umístíme nádivku a těsto složíme do trojúhelníku - kraje potřeme rozšlehaným bílkem. Kraje jemně rukama zatlačíme. Poklademe je na papírem vyložený plech na pečení a potřeme je rozšlehaným žloutkem.
  5. Pečeme při teplotě 150 stupňů cca půl hodinu. Po upečení je necháme trochu vychladnout. Můžeme posypat moučkovým cukrem a podáváme. Dobrou chuť!