Kynuté úsporné tvarohové koláče (s majonézou)

Vždy, když mi zůstane v chladničce otevřená majonéza tak jdu na tyto koláčky. Je jemné, měkké jako pavučinka a úplně super se s těstem pracuje. Autor: Janaha

Přidal:Janaha, 8.11.2016
Kategorie: Moučníky
Kynuté úsporné tvarohové koláče (s majonézou)

Suroviny

Těsto:
750 gpolohrubá mouka
250 mlmajonéza (já jsem dala Majonézu od Hellmanns)
asi 300-350 mlmléko podle potřeby
1 kostkadroždí (42g)
4 lžícekrupicový cukr (jemný krystalový)
špetkasoli
Tvarohová náplň:
500 gtvaroh
1 ksvejce
1 bal.vanilkový cukr (20g)
moučkový cukr podle chuti
rozinky na ozdobu
Na natírání před pečením:
1 ksvejce
Na natírání po upečení:
asi 30 grozpuštěné máslo
1 lžícerumu

Postup přípravy

  1. Ze všech surovin (určených na těsto) jsem zadělala klasické kynuté těsto. Já jsem těsto dala udělat do domácí pekárny, ale můžete i ručně. Pokud budete dělat ručně udělejte si kvásek se 100 ml vlažného mléka, lžíce cukru a droždí a zamíchejte si měkké těsto, které nechte dobře vykynout.
  2. Zatímco jsem čekala na těsto, připravila jsem si tvarohovou nádivku.
  3. Vykynuté těsto jsem na pomoučené pracovní desce rozválela na tloušťku přibližně 1 cm a kovovou formičkou jsem dělala kruhy o průměru 8 cm.
  4. Vykrojené koláče jsem naskládala na plech vyložený pečícím papírem a nechala asi 15 - 20 minut nakynout (záleží na teplotě v místnosti). Koláče nedávejte velmi hustě, aby si při pečení zachovaly pěkný tvar. Mně vyšly 3 plechy po 9 koláčů, plus ještě 5 koláčů se peklo na menším plechu.
  5. Do každého koláče jsem dnem menšího poháru vytlačila důlek, dala jsem zde tvarohovou nádivku. Do středu tvarohové náplně jsem položila rozinek, okraje koláčů jsem potřela rozšlehaným vajíčkem a nechala na plechu znovu 15 - 20 minut nakynout.
  6. Pekla jsem asi 15 minut na 180 ° (řiďte se svou troubou - každá trouba peče jinak). Ještě horké koláče jsem potřela rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a po vychladnutí jemně pocukrovala.
  7. Z tohoto množství těsta mi vyšlo 32 koláčů, záleží jak hrubě vyválíte těsto. Mléko přidávejte do těsta postupně, každá mouka saje tekutiny jinak. Při ručním zpracování těsta je zpravidla třeba přidat do těsta trochu více tekutiny, než když se těsto dělá v domácí pekárně. Rozinek můžete dát i více, případně je můžete rovnou zamíchat do tvarohové nádivky. Pokud budete těsto hníst ručně použijte moučkový cukr, já jsem těsto dělala v domácí pekárně a tam stačí i krystalový.

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne